Linkovi

Senzacionalizam u novinarstvu (6/3/04) - 2004-03-05


Kritičari kažu da mediji postaju opsjednuti slavnim osobama, čije živote potanko prate i otkrivaju njihove skandale. Stručnjaci i novinari nedavno se se sastali u Los Angelesu kako bi razmotrili ovaj novi fenomen koji navodi neke da se zabrinu za budućnost novinarstva.

Kada se pop zvijezda Michael Jackson pojavio u siječnju pred sucem, zbog optužbe da je seksualno napastvovao jednog dječaka, svjetski mediji su bili na licu mjesta kako bi javili o svakom njegovom pokretu. Košarkaška zvijezda Kobe Bryant prolazi kroz istu situaciju dok se suočava s optužbom da je silovao jednu djevojku u Koloradu. Kalifornijska politička scena također je postala zanimljiva medijima na nacionalnoj razini. Za mnoge urednika važniji dio priče bilo je osobno ponašanje Arnolda Schwarzennegera i optužbe o nepriličnom seksualnom ponašanju nego budućnost Kalifornije.

Jay Harris sa sveučilišta Južne Kalifornije i bivši urednik jednog tabloida, kaže da urednici znaju da izvještavanje o slavnim osobama donosi bolju prodaju i rejting: "Izvještavanje o slavnim osobama je pametan poslovni potez. Svi znaju da će njihova konkurencija javljati o tome te da bi, ako i oni to ne učine, mogli izgubiti prednost."

Zaokupljenost slavnim osobama oblikuje novinarstvo u cjelini, smatra Sue Cross iz izvještajne agencije Associated Press.

"Teme koje pratimo su se promjenile. Na kablovskim televizijskim postajama, radiju i na interentu pojavit će se stvari čiju ćemo vjerodostojnost mi pokušati potvrditi. Neke od njih su čiste glasine. Nisam sigurna bi li takve informacije bile javljene javnosti prije pet ili deset godina," kaže Sue Cross.

Peggy Jo Abraham, s televizijske postaje ‘E’ – Entartainment Network, koja prati slavne, kaže da ona traži od novinara da potvrde svaku vijest, ali kaže da drugi mediji ne vode toliku brigu o činjenicama.

"Svi će reći: ne možemo potvrditi priču, ali možemo kao izvor navesti tabloide, no onda ulazimo u zatvoreni krug jer ni oni nisu potvrdili vijest, a sada mi prenosimo njihove informacije," priča naša sugovornica.

Kolumnist Robert Scheer kaže da su novine manje opsjednute sa slavnim osobama od drugih medija, a časopisi najviše. Urednici često kažu da oni odaberu teme na temelju interesa čitatelja odnosno sami procjenjuju što je materijal za vijesti, a što ne.

Novinarstvo koje prati slavne osobe nije novo, kaže profesor engleskog jezika na sveučilištu južne Kalifornije, Leo Brady. Urednici su i u prošlosti objavljivali glasine i veličali život bogatih i slavnih osoba. Kako kaže, novo je to da senzacionalne priče koje su prije pratili samo tabloidi sada se pojavljuju u glavnim medijima. Sama činjenica da su drugi mediji o tome počeli izvještavati čine te događaje vrijednima praćenja.

XS
SM
MD
LG