Linkovi

Iain Calder - Škot na čelu najvećeg američkog tabloida (7/9/04) - 2004-09-06


Predstavljamo vam Iaina Caldera, urednika tabloida National Enquirer – jedne od najpopularnijih publikacija u ovoj zemlji. Ovaj je Škot uvelike utjecao na američku medijsku scenu. Je li utjecaj bio pozitivan ili negativan – druga je priča.

Tabloid National Enquirer poznat je po kričavim naslovima, kratkim člancima, fotografijama poznatih osoba u skandaloznim situacijama i po pokojem bezglavom lešu – po mogućnosti na naslovnoj stranici. Iain Calder - autor nedavno objavljenih memoara "Neispričana priča" - je zanat naučio u Glasgowu, u rodnoj Škotskoj. "Mladi novinar je morao biti prodoran i brz, nije bilo isprika… Uredniku se niste mogli ispričati da vam je prilika promakla, da niste uspjeli napisati članak.. Bilo je to jedno prilično divlje vrijeme…"

U svakom slučaju - dobra škola za praćenje “senzacija” u Americi. S 25 godina, Calder je postao šef europskog dopisništva National Enquirera. Priznaje da mu je na početku u društvu bilo neugodno reći gdje radi, no kako je tiraža porasla na 5 milijuna primjeraka – neugodnost je, kaže, nestajala. List se počeo isključivo baviti privatnim životom glumaca B-lige, onih koji nastupaju na televiziji, a Hollywood ih mahom ignorira.

Uspjehu National Enquirera pogodovalo je i to što se prodaje u samoposluživanjima, tik uz blagajnu. Ovaj je list poznat i po tome što plaća za dobar trač, o recimo poznatom glumcu ili glumici. Pa, je li onda sve to istina što možemo pročitati u Enquireru?

"Apsolutno, naravno da je istina. Jesmo li počinili neku pogrešku? Jesmo, ali su griješili i takozvani ozbiljni listovi. New York Times je nedavno otpustio novinara koji je izmislio više članaka. Washington Post je vratio Pulitzerovu nagradu, jer se uspostavilo da je novinarka koja ju je dobila – izmislila cijelu priču, za koju je bila nagrađena" - tvrdi dodaje Calder.

Da smo voljni bezočno lagati, dodaje Iain Calder, uštedjeli bi mnogo novca. Ne bi trebali plaćati za dobar trač – jednostavno bi ga izmislili.

Upitan da kaže što je po njegovom mišljenju najveća boljka američkog tiska, on kaže da su utjecajni listovi poput New York Timesa i Washington Posta – dosadni. "Mene kritiziraju da podilazim publici. Moj jedini odgovor glasi – vjerujete li vi u demokraciju? Ako su građani zreli da glasaju za predsjednika države, valjda su toliko zreli da izaberu novine koje će čitati."

Uz tiražu u kojoj američki dnevnici poput New York Timesa jedino mogu sanjati, National Enquirer ima i trajan utjecaj na medijsku scenu. Naime, sada već izlazi nekoliko listova koji ga oponašaju a i oni “ozbiljniji” mediji sve više i više objavljuju priloge senzacionalističke prirode – kako bi se što uspješnije natjecali s Enquirerom.

XS
SM
MD
LG