Linkovi

Medijska opsjednutost slavnima - rezultat nesmiljene konkurencije? (6/3/04) - 2004-03-05


Kritičari kažu da američki mediji postaju sve opsjednutiji slavnim osobama, čije živote detaljno prate i otkrivaju njihove skandale. Stručnjaci za medije i novinari nedavno su u Los Angelesu raspravljali o ovom fenomenu koji pobuđuje zabrinutost, kada je u pitanju budućnost novinarstva.

Kad se u siječnju na sudu pojavila pop zvijezda Michael Jackson, zbog optužbe da je seksualno napastvovao jednog dječaka, svjetski mediji su bili na licu mjesta kako bi izvjestili o svakom njegovom pokretu. Košarkaška zvijezda Kobe Bryant prolazi kroz istu situaciju - suočava se s optužbom da je silovao jednu djevojku u Koloradu, a novinari prate svaki korak tužitelja, branitelja i optuženog. Kalifornijska politička scena također je postala zanimljiva medijima na nacionalnoj razini. Za mnoge urednika važniji dio priče bilo je osobno ponašanje Arnolda Schwarzennegera i optužbe o nepriličnom seksualnom ponašanju nego budućnost najveće američke savezne države.

Razlog - pritisak konkurencije

Jay Harris sa sveučilišta Južne Kalifornije i bivši urednik jednog tabloida, kaže da urednici znaju da izvještavanje o slavnim osobama donosi bolju prodaju i rejting: "Izvještavanje o slavnim osobama je pametan poslovni potez. Svi znaju da će i njihova konkurencija javljati o tome te da bi, ako i oni to ne učine, mogli izgubiti prednost u odnosu na suparnike."

Zaokupljenost slavnim osobama oblikuje novinarstvo u cjelini, smatra Sue Cross iz izvještajne agencije Associated Press. "Teme koje pratimo su se promjenile. Na kablovskim televizijskim postajama, radiju i na interentu pojavit će se informacije čiju ćemo vjerodostojnost mi pokušati potvrditi. Neke od njih su međutim čiste glasine. Nisam sigurna bi li takve informacije bile uopće prenesene prije pet ili deset godina."

Tabloid kao izvor informacije

Peggy Jo Abraham, s televizijske postaje ‘E’ – Entartainment Network, koja isključivo prati život slavnih osoba iz sviejta zabave i športa, kaže da ona od svojih novinara traži da potvrde svaku informaciju, ali kaže da mnogi drugi mediji o činjenicama ne vode toliku brigu: "Svi će reći: 'ne možemo potvrditi priču, ali možemo kao izvor navesti tabloid'. Međutim, onda ulazimo u zatvoreni krug jer ni tabloidi nisu potvrdili vijest, a sada mi prenosimo njihove informacije."

Kolumnist Robert Scheer kaže da su dnevne novine manje opsjednute životom slavnih od drugih medija, a časopisi - tjednici i mjesečnici - su njima najviše opsjednuti. Urednici često kažu da oni odaberu teme na temelju interesa čitatelja odnosno sami procjenjuju što je materijal za vijesti, a što ne.

Novinarstvo koje prati slavne osobe nije novo, kaže profesor engleskog jezika na sveučilištu južne Kalifornije, Leo Brady. Urednici su i u prošlosti objavljivali glasine i veličali život bogatih i slavnih osoba. Kako kaže, novo je to što su u prošlosti senzacionalne priče pratili samo tabloidi, a sada se one pojavljuju i u glavnim medijima. Sama činjenica da su drugi mediji o tome počeli izvještavati čine te događaje vrijednima praćenja.

XS
SM
MD
LG