Linkovi

Funnies - 'kratka jutarnja sapunica' bez koje se ne može (24/8/04) - 2004-08-23


Posljednje stranice mnogih američkih dnevnih listova rezervirane su za stripove. Objavljuju se u nastavcima, svaki dan po četiri slikovna okvira. Pojedini stripovi imaju svoje vjerne sljedbenike, kojima je strip često prva stvar koju pročitaju u jutro, uz kavu. Međutim, tiskanje novina je skup biznis, i ponekad se dogodi da neke od stripova treba – ukinuti. Tada počinju problemi.

Stripovi zauzimaju četiri posljednje stranice dnevnika Dallas Morning News. Tu je strip o Charleyu Brownu, mačku Garfieldu, Dilbertu, Spider Mannu, te deseci drugih - ponekad starih i pedesetak godina. Svaki od tih stripova ima vjerne sljedbenike, kojima dan jednostavno ne može početi bez dogodovština omiljenih junaka.

No, troškovi tiskanja novina posljednjih godina rastu, a zbog razmjerno sporog gospodarskog rasta, prihodi od reklama stagniraju. Dnevni list u Americi u pravilu košta 25 centi ili manje, što je prava bagatela, i najveći dio zarade dolazi od reklama. Kad treba uvesti mjere štednje jedino riješenje je – ukinuti neke rubrike, i tu su stripovi često prvi na redu.

Samo, koje od njih ukinuti? Urednici Dallas Morning Newsa pitali su čitatelje – da sami izaberu omiljene stripove, a oni koji nisu popularni, bit će ukinuti. Kako je više od polovice čitatelja novina starije od 55 godina, anketa je pokazala da su najpopularnije “reprize” stripova iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća – Superman, Flash Gordon i slično.

Ovaj naoko mali problem ukazuje na jedan veći – u Americi su novine sve više oaza ljudi poznije dobi, dok mlada generacija više gleda televiziju ili odlazi na internet. Dnevni listovi žele naravno zadržati svoju čitateljsku "bazu", ali žele pridobiti i nove, mlađe čitatelje. Zato sve češće i objavljuju stripove koji izražavaju recimo hip-hop kulturu mladih – primjerice popularne strip Boondocks ili La Cucaracha.

Ali – na kraju – pokazuje se da ti stripovi baš i nisu najpopularniji. Starija generacija želi svoju “kratku jutarnju sapunicu” – kako je strip o “sucu Parkeru” opisao jedan njegov postariji obožavatelj. “Želimo da stripovi izražavaju tradicionalne američke vrijednosti – marljivost, iskrenost, lojalnost i ljubav prema obitelji” – ovako glasi glavna poruka čitatelja dnevnika Dallas Morning News.

XS
SM
MD
LG