Linkovi

Visoki vojni časnici oslobođeni odgovornosti za zlostavljanje u Abu Ghraibu


“Washington Post” na naslovnoj stranici izvještava da su visoki vojni časnici oslobođeni odgovornosti za zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib. Jedina viša vojna osoba za koju glavni vojni inspektor preporuča kaznu jest generalica Janis Karpinski, koja je bila nadležna za američke zatvore u Iraku. Nekoliko izvora tvdi da će ona biti službeno ukorena za zanemarivanje dužnosti. Karpinski je ranije tvrdila da će se boriti protiv takve karakterizacije.

Novinari "Washington Posta" pokušali su je kontaktirati, ali nije uzvratila pozive. Njen odvjetnik izjavio je pak da zaključak istrage nije pravedan, jer je njegova klijentica “žrtveno janje” u toj cijeloj situaciji. Istraga je, s druge strane, oslobodila odgovornosti generala Ricarda Sancheza i još trojicu njegovih visokih suradnika. Vojni izvori kažu da je istraga u kojoj je sudjelovalo deset ljudi započela u lisopadu prošle godine. Njeni zaključci temelje na nalazima deset drugih istraga zlostavljanja iračkih zatvorenika te na intervjuima 37 viših dužnosnika uključujući bivšeg američkog upravitelja u Iraku Paula Bremera. Od svih provedenih istraga, nalazi glavnog inspektora smatraju se konačnom riječju američkih oružanih snaga o odgovornosti visokih časnika za zlostavljanje iračkih zatvorenika. Vojni časnici jučer su izvjestili da su identificirali 125 vojnika i časnika kojima je suđeno ili će biti ukoreni zbog zlostavljanja zatvorenika u Iraku i Afganistanu, piše u “Washington Postu”.

“New York Times” javlja da je u protekle četiri godine kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa Benedikt XVI, imao više odgovornosti od bilo kojeg drugog kardinala kada se postavilo pitanje hoće li i kako Vatikan kazniti svećenike optužene za seksualno napastvovanje djece. Kada je skandal eksplodirao u medijima 2002. godine kardinal Ratzinger je bio među nekoliko vatikanskih dužnosnika koji su, kako se čini, pokušali umanjiti problem. No, kako piše “New York Times”, kad je u njegov ured počela pristizati dokumentacija on je uvidio da je problem znatno širi i dublji, tvrde kardinalovi suradnici i dužnosnici američke Crkve.

“Times” navodi da je zbog tajnosti nemoguće utvrditi što je kardinal Ratzinger poduzeo po tom pitanju. Nacionalni direktor udruge američkih žrtava svećeničkog napastvovanja, David Clohessy, kritizirao je kardinala Ratzingera zato što je umanjivanjem problema 2002. godine nanio bol žrtvama. S druge strane, pohvalio ga je zato što je Kongregacija za doktrinu vjere ponovno počela istraživati slučaj svećenika Marciala Maciela Degollada koji je optužen za napastvovanje osam mladića.

XS
SM
MD
LG