Linkovi

Izvještaj: U zlostavljanju u Abu Graibu sudjelovali vojni obavještajci i civili (26/8/04) - 2004-08-26


U izvještaju američke vojske o zlostavljanju zatvorenika u Iraku kaže je u zlostavljanju izravno sudjelovalo 27 pripadnika vojne obavještajne službe i civilnih djelatnika. Autori izvještaja također kritiziraju generala Ricarda Sancheza, bivšeg zapovjednika američkih snaga u Iraku, da nije obratio pažnju na probleme u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, no ne traže i njegovu ostavku.

Prema riječima generala Paula Kerna, koji je predstavio zaključke iz izvještaja na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, još je osam ljudi znalo za zlostavljanje, ali ga nije prijavilo. Do sada su u vezi s ovim slučajem podignute optužnice protiv osam vojnika, koji su radili kao čuvari u zatvoru Abu Ghraib. Administracija je odgovornost za ovaj skandal pripisala "šačici raspojasanih". U izvještaju se također iznosi zaključak da je američka vojska protupropisno sakrila osam zatvorenika pred promatračima Međunarodnog Crvenog križa. Jedan od tih zatvorenika umro je u zatvoru. General Kern istaknuo je da su uvjeti u kojima je došlo do zlostavljanja uklonjeni i da su u zatvoru instalirane kamere, kako se tako nešto više ne bi ponovilo.

U zasebnom izvještaju o zlostavljanju u Iraku, koji je sastavila jedna neovisna komisija, odgovornost za Abu Ghraib pripisuje se visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, koji nisu, kako je rečeno, adekvatno kontrolirali situaciju u zatvoru. Komisija je zaključila da se zlostavljanje moglo izbjeći odgovarajućom obukom i kontrolom, no da nije bilo sustavno.

XS
SM
MD
LG