Linkovi

Suđenje za zlostavljanje u Abu Ghraibu (27/1/05) - 2005-01-26


Američki vojnik Charles Graner proglašen je krivim za zlostavljanje iračkih ratnih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u okolici Bagdada. Desetočlanoj poroti, sastavljenoj od časnika i drugog vojnog osoblja, trebalo je pet sati da bi Granera proglasila krivim za zanemarivanje dužnosti, konspiraciju, napad i nepoćudne radnje. Graner je osuđen na deset godina zatvora. Još tri čuvara iz tog zatvora trebaju izići pred vojni sud.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da Sjedinjene Države ne podržavaju loše postupanje prema zatvorenicima.

"Sjedinjene Države su jasno dale do znanja, što pokazujemo i kroz sudske postupke, izvještaje koje smo izdali, podatke koje smo objavili i političke izjave predsjednika, državnog tajnika i drugih, da ne podržavamo mučenje zatvorenika, te da ćemo tu pojavu, gdje god je pronađemo, razotkriti i kazniti," izjavio je Boucher.

Prvotna istraga o zlostavljanju zatvorenika u Abu Ghraibu započela je 14. siječnja 2004, dan nakon što je jedan američki vojnik prijavio dužnosnicima što je vidio. Zatim je pokrenuta zasebna istraga o procedurama u Abu Ghraibu. Američka vojska također je pokrenula istragu o – kako su kazali dužnosnici ureda vojnog generalnog inspektora – "operacijama zatvaranja diljem svijeta", kako bi se osiguralo da se provodi humana politika.

Predsjednik George Bush izjavio je da nitko nije izvan zakona.

"Tako mi postupamo u Americi. Sve istrage provodimo u cjelosti. Omogućujemo svima da vide rezultate istrage, a odgovorni moraju polagati račune," rekao je predsjednik.

Predsjednik Bush izjavio je da dijeli "duboko zgražanje nad činjenicom da se prema iračkim zatvorenicima postupalo onako kako se postupalo. Takvo ponašanje ne odražava karakter američkog naroda."

XS
SM
MD
LG