Linkovi

Vojni sud poništio suđenje Lynndie England


Americki vojni sud odbacio je izjavu o krivnji rezervistice Lynndie England u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika u irackom zatvoru Abu Ghraib. Sudac pukovnik James Pohl poništio je proces nakon svjedocenja rezervista Charlesa Granera, kojeg se smatra vodom vojnika koji su zlostavljali zatvorenike.

Graner je rekao sudu da su fotografije na kojima Lynndie England drži na uzici obnaženog zatvorenika trebale biti korištene za obuku drugih cuvara. Graner je kazao da je on rekao rezervistici da drži zatvorenika na uzici. Sudac Pohl je kazao da je Granerovo svjedocenje proturjecno ranijim izjavama koje je dala optuženica, u kojima je tvrdila da je znala da je ono što cini protuzakonito.

Pohl je prekinuo sudenje, rekavši da je nemoguce da je postojala konspiracija, ako u nju nije bilo ukljuceno barem dovje ljudi, te da je Granerovo svjedocenje jasno pokazalo da je upravo on organizirao ponižavajuce fotografiranje. Lynndie England mogla je, na temelju prethodno postignute nagodbe, biti osudena na najviše 11 godina zatvora, a vjerojatno i znatno manje od toga. Slucaj ove 22-godišnje rezervistice sada ce ponovno biti upucen vojnim vlastima, koji joj mogu ponovno suditi ili je mogu razriješiti odgovornosti.

Graner služi kaznu od deset godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zlostavljanje zatvorenika na sludenju održanom u vojnoj bazi Ft. Hood u Teksasu u sijecnju. Lynndie England, za koju se vjeruje da nosi Granerovo dijete, nalazi se na nekim od najgorih fotografija iz Abu Ghraiba, ukljucujuci i fotografiju na kojoj se smiješi dok stoji uz gole iracke zatvorenike. Do sada su u slucaju zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib sudenja organizirana i osude izrecene samo vojnicima nižeg ranga.

XS
SM
MD
LG