Linkovi

Novi dokumenti ukazuju na prošireno zlostavljanje zatvorenika (22/12/04) - 2004-12-22


Daljnje objavljivanje dokumenata kojih se Američka unija za građanska prava dokopala sudskom presudom ukazuje na daljnja – sve gora – izvješća o zlostavljanju stranih zatvorenika američke vojske, piše "Washington Post". Nove pojedinosti iz istraga koje su vojni kazneni istražitelji proveli u više slučajeva kada su američki vojnici iračkih zarobljenicima prijetili pogubljenjem, objelodanjuju i slučajeve krađa novca i druge imovine zatvorenika, fizičke napade, te ubijanje zatvorenika u logorima u Iraku. U mnogim novootkrivenim slučajevima, vojska se odlučila za blaže kazne – kao da se nije radilo o kaznenim djelima, nego o prekršajima -, ili je, pak, sama istraga bila toliko prepuna pogrešaka da tužitelji nisu uspijevali povesti postupak pred vojnim sudom. Organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje su vidjele novoobjavljene dokumente kažu da kazne nisu ni izdaleka bile primjerene počinjenim zlodjelima, piše washingtonski list.

Raznolikost metoda zlostavljanja, kao i činjenica da se ona zbivaju kroz period od tri godine, ozbiljno potresaju ustrajanje Pentagona da je do zlostavljanja došlo samo tijekom nekoliko mjeseci u zatvoru Abu Ghraib, te da se ponajviše radilo o ponižavanju, a ne o namjernom nanošenju boli. Najnovija otkrića, uključujući i da su dužnosnici drugih saveznih agencija prosvjedovali zbog takvih postupaka vojnika – sve do zazivanja, u nekim slučajevima, na suđenja za ratne zločine! – navela su glasnogovornika Bijele kuće da obeća da predsjednik Bush očekuje punu istragu i adekvatnu akciju 'kako bi se osiguralo da više nikad ne dođe do zlostavljanja', piše "Washington Post".

Kongres se muči da otkrije svoj vlastiti glas, piše "Christian Science Monitor", komentirajući da zakonodavci – nakon mandata koji je izazvao najviše podjela u posljednjih pet desetljeća – moraju naći načina da djeluju onako kako je predviđeno ustavom – kao samostalni entitet, odvojen od Bijele kuće. Za mnoge, Kongres je slomljena institucija, piše bostonski list. Grana vlasti koju su očevi nacije zamislili kao najmoćniju, svoje ključne ovlasti, recimo, pokretanje rata, abdicirala je u korist Bijele kuće.

No, bostonski list predviđa promjene u 109. sastavu Kongresa: sada, kada je predsjednik izabran na drugi mandat, republikanci imaju mnogo više poticaja da u Kongresu otvaraju pitanja nego da podilaze Bijeloj kući. Glasna se neslaganja već mogu čuti od strane senatora Chucka Hagela, Johna McCaina, Norma Colemana, Trenta Lotta, te Susan Collins.

XS
SM
MD
LG