Linkovi

Powell: Bolton je problematičan


Bivši državni tajnik Colin Powell pojavljuje se kao lik iza kulisa u slučaju potvrde nominacije Johna Boltona za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim Narodima, piše "Washington Post". Powell je privatno barem dvojici ključnih republikanaca izjavio da je Bolton vrlo pametan, ali i vrlo problematičan vladin dužnosnik, navodi ovaj list republikanske neimenovane izvore.

Powell je posljednjih dana osobno razgovarao s dvojicom od trojice republikanskih senatora u senatskom odboru za vanjsku politiku koji su izrazili rezerve u vezi s potvrdom Boltonove nominacije. Kako piše "Post", bivši državni tajnik nije savjetovao senatorima da odbiju potvrdu Johna Boltona, ali im je – kako se kaže – ponudio svoje iskreno mišljenje o dužnosniku s kojim je bilo teško raditi i na planu osobnih kao i političkih pitanja. Poznato je da je Colin Powell imao višekratne ozbiljne sukobe sa svojim tadašnjim zamjenikom zaduženim za pitanja naoružanja.

"Christian Science Monitor" piše da se danas očekuje završetak suđenja Zacariasu Moussaouiju, jedinoj osobi koja je u Sjedinjenim Državama optužena u vezi s terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Moussaoui će priznati krivnju pred sudom nakon što je presuđeno da je mentalno kompetentan za takvu izjavu. Nakon toga, mogao bi biti osuđen i na smrt. No, kako piše bostonski list, priroda njegovih veza s otmičarima od 11. rujna mogla bi ostati nerazjašnjena, premda nitko nema nikakvih sumnji u njegovu krivnju. Izjave uhićenih visoko rangiranih pripadnika al-Qaide u smislu uloge Zacariasa Moussaouija međusobno su kontradiktorne: po jednima, on je trebao biti 20. otmičar, po drugima, on bi sudjelovao u kasnijim napadima. Neki, pak, kažu da je on primjer greške al-Qaide u regrutiranju i obuci. Ako je suditi po dosadašnjem tijeku njegovog suđenja, upozorava "Christian Science Monitor", ništa još nije konačno – on je i ranije povlačio već dane izjave, a i nudio, pa povlačio priznanja.

XS
SM
MD
LG