Linkovi

Senat: Proširenje istrage o Johnu Boltonu


Senatski odbor za vanjsku politiku proširit ce svoju istragu u vezi s imenovanjem Johna Boltona za americkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, piše "New York Times". Clanovi Odbora ispitat ce još više od 20 ljudi u slijedecih desetak dana. Medu onima koji ce se naci na ispitivanju pred odborom bit ce, kako javlja njujorški list, bivši zamjenik direktora CIA-e John McLaughlin, te bivši pomocnik državnog tajnika John Wolf. Niti jedan od njih dvojice nije javno komentirao nominaciju Johna Boltona, ali se za obojicu višekratno govorilo da su se sukobili s njim oko osobnih stvari vezanih uz obavještajni rad.

Kako piše "Times", proširivanje ispitivanja nije uobicajeni postupak za odbor koji je vec održao ispitivanja vezana uz potvrdu imenovanja, no, dodatni intervjui bi trebali osvijetliti navode o nacinu na koji je John Bolton tretirao podredene, kao i neka obavještajna pitanja koja su tek iskrsla posljednjih dana. Osobe koje budu ispitivane nisu pod zakletvom, ali ih obvezuju pravila koja zabranjuju dovodenje Kongresa u zabludu. Njihove ce izjave biti objelodanjene na web sajtu senatskog Odbora za vanjsku politiku prije konacnog glasovanja za imenovanje Johna Boltona, zakazanog za 12. svibnja.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše da je americka Nacionalna akademija znanosti, navevši nedostatak inicijative i celništva od strane vlade, predložila eticke smjernice za istraživanja na ljudskim embrijskim maticnim stanicama. Znanstvenici akademije – koja ima iskljucivo savjetodavne i neobvezujuce ovlasti – predlažu uspostavljanje sustava lokalnih i nacionalnih odbora za ocjenjivanje istraživanja koji bi razmatrali eventualne eticke dileme u svakom pojedinom slucaju.

Iz "Washington Posta", pak, saznajemo da su celnici republikanaca u Zastupnickom domu Kongresa, priznavši da eticki sporovi teško štete imageu stranke, odlucili povuci kontroverznu promjenu pravila koja je dovela do tromjesecnog nefunkcioniranja Odbora za etiku. Promjenom pravila – kako se optuživalo republikance – bilo je onemoguceno provesti istragu o navodima o etickim prekršajima republikanskog celnika u Zastupnickom domu Toma DeLaya. Sada takvih prepreka više nece biti, piše washingtonski list.

XS
SM
MD
LG