Linkovi

Bolton bliže imenovanju u UN?


Najtiražniji americki dnevnik "USA Today" piše da je kandidat predsjednika Busha za americkog veleposlanika pri Ujedinjenim Narodima, John Bolton, najvjerojatnije osigurao podršku republikanskih clanova Senatskog odbora za vanjsku politiku uoci sutrašnjeg glasanja Odbora o njegovoj nominaciji.

John Bolton se pokazao kontroverznim kandidatom, te je odbor prvo neocekivano dugo o njemu saslušavao svjedocenja bivših suradnika i nadredenih, a zatim je i odgodio glasovanje kada je bilo ocito da se republikanski senatori kolebaju oko njegovog imenovanja. Sada je, kako piše "USA Today", glasno svoju podršku izrekao senator Lincoln Chafee, istaknuvši da ce glasati za Boltona zato što je on izbor predsjednika Busha. I ostala trojica republikanskih clanova vanjskopolitickog odbora, kaže se u clanku, skloniji su potvrditi Boltona nego ga odbaciti.

Pitanjem upražnjenog mjesta americkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji bavi se bostonski "Christian Science Monitor", koji piše da nepopunjena mjesta americke diplomacije u svijetu škode imidžu Sjedinjenih Država. Štoviše, istice se u clanku, americkog veleposlanika nema upravo u vrijeme kada druge zemlje formuliraju svoje stavove o vrlo osjetljivim pitanjima reforme Ujedinjenih Naroda – proširenju Vijeca sigurnosti, preoblikovanju Odbora za ljudska prava, te transparentnosti procesa upravljanja svjetskom organizacijom. Osim kašnjenja potvrde Johna Boltona u senatskom Odboru za vanjsku politiku, tu je i pitanje podtajnika u Državnom tajništvu za javnu diplomaciju. Na to je mjesto predsjednik Bush još u ožujku imenovao Karen Hughes, no ona ce ga preuzeti tek u jesen. Stvari ipak ne stoje jako loše, istice bostonski list, prvenstveno zahvaljujuci vrlo energicnom vanjskopolitickom istupanju državne tajnice Condoleeze Rice.

XS
SM
MD
LG