Linkovi

Joseph Ratzinger - profil


Novog Papu, kojemu je 78 godina, mnogi smatraju idealnim papom koji će utvrditi postignuća katoličke crkve iz proteklih 26 godina, za papinstva njegova prethodnika Ivana Pavla Drugog. Joseph Ratzinger bio je jedan od najbliskijih suradnika Ivana Pavla II.

Kritičari su ga smatrali čovjekom kojeg se treba pribojavati, čovjekom koji je odgovoran za provedbu discipline odnosno tradicionalnih načela katoličanstva. Za pristaše, Joseph je Ratzinger čovjek obdaren velikim umom i kršćanskom dušom.

Rođen je u Bavarskoj 1927. godine; otac mu je bio policajac, vrlo pobožan katolik. Kao i većina djece u nacističkoj Njemačkoj i Ratzinger je bio član Hitlerove mladeži. Nakon što je postao svećenik, Joseph Ratzinger je postao velik pristaša Drugog vatikanskog koncila, koji je katoličku crkvu učinio otvorenijom.

Kasnih šezdesetih, Joseph Ratzinger je predavao na sveučilištu u Tubingenu, gdje je iz prve ruke osjetio žestoku atmosferu studentskih prosvjeda. S njim je tada radio Michael Bongardt, koji danas predaje na Slobodnom sveučilištu Berlina. "Za vrijeme jednog njegova predavanja, dogodio se incident. Studenti su mu na silu oduzeli mikrofon – što je bilo kršenje sveučilišnih regula. Taj je događaj Ratzingera očito šokirao. Ubrzo je otišao iz Tubingena u Regensburg."

Joseph Ratzinger postao je kardinalom 1985. godine. Njegov brat Georg tvrdi da je riječ o čovjeku mnogih talenata: "Brat mi je vrlo darovit, čovjek visoke inteligencije. Uvijek je bio odličan učenik. Nije baš bio vrlo praktična osoba, nije bio dobar u športu… No, vrlo je otvoren za sva intelektualna i duhovna područja života – književnost, glazbu i umjetnost."

Kao čelnik Vijeća kardinala, Joseph Ratzinger je predvodio misu u čast preminulom papi Ivanu Pavlu Drugom. Joseph Ratzinger dolazi s položaja čelnika Kongregacije za doktrinu vjere, koja je povijesna nasljenica inkvizicije. Jedan od prvih ciljeva kardinala Josepha Ratzingera nakon stupanja na tu dužnost bio je borba protiv takozvane teologije oslobođenja, koja je bila popularna u Južnoj Americi. Kardinal Ratzinger je homoseksualnost nazvao “istinskim moralnim zlom”, a često je govorio i protiv pobačaja i kontracepcije.

"Kardinal Ratzinger poznat je kao provoditelj discipline u vjeri. Iako ima mnogo kritičara, smatra ga se jednim od najutjecajnijih ljudi katoličke crkve" – tvrdi vatikanski analitičar Martin Gehlen.

Papa Ivan Pavao drugi nazvao je kardinala Ratzingera “prijateljem od povjerenja”. Novi je papa jednom izjavio da bi se nakon mirovine želio povući u rodnu Bavarsku i posvetiti se pisanju. No – prijatelje je nedavno informirao da će “prihvatiti bilo koju odgovornost koju pred njega postavi Bog.”

XS
SM
MD
LG