Linkovi

Europske reakcije na izbor pape Benedikta XVI


Njemačka je pozdravila izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog papu, kao prvog njemačkog papu na čelu Katoličke crkve u gotovo tisuću godina. No, u drugim dijelovima Europe, neke organizacije izrazile su rezerve prema izboru novog pape.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je za cijelu Njemačku velika čast da je za novog papu izabran kardinal Ratzinger. Schroeder je dodao da će Benedikt XVI biti dostojan nasljednik pape Ivana Pavla II. Njemački predsjednik Horst Koehler pozdravio je izbor pape, rekavši da se od novog pape očekuje mnogo. "Kao i svuda u svijetu, rekao je njemački predsjednik, "milijuni vjernika u Njemačkoj čekali su ishod konklave. Mi Nijemci ispunjeni smo srećom i ponosom da je jedan Nijemac izabran za papu. Ne samo katolici, već i protestanti, pravoslavci, Židovi, muslimani i budisti i oni koji se ne identificiraju ni s jednom religijom – svi su gledali u Rim. Od Benedikta XVI se mnogo očekuje," rekao je njemački predsjednik.

U Britaniji, nadbiskup Canterburya, poglavar Anglikanske crkve, Rowan Williams pozdravio je izbor njemačkog kardinala. Nadbiskup Williams izjavio je da je taj izbor od velike važnosti za kršćane diljem svijeta. U Poljskoj, domovini pokojnog pape Ivana Pavla Drugog, mnogi su pozdravili izbor kardinala Ratzingera, uz uvjerenje da će slijediti nauk svojeg prethodnika.

No, u Austriji, organizacija "Mi smo Crkva", koja se zalaže za liberalizaciju katoličanstva, upozorila je da bi budućnost Crkve mogla biti ugrožena ukoliko novi papa ne provede potrebne reforme. Čelnik ove organizacije izjavio je da je jasno da mnogi traže reforme, ali da izbor kardinala Ratzingera pokazuje težnju da se mijenja što manje.

U Londonu, organizacija koja se zalaže za pravo na pobačaj "Marie Stopes International" priopćila je da će izbor kardinala Ratzingera predstavljati promašenu priliku, ukoliko on bude slijedio politiku svojeg prethodnika koji se protivio kondomima i planiranju obitelji.

XS
SM
MD
LG