Linkovi

Hrvatska dočekala Benedikta XVI s odobravanjem


Hrvatska, koja je prema prethodnom papi Ivanu Pavlu II gajila poseban odnos bliskosti, ljubavi i zahvalnosti, izbor njegovog nasljednika, kardinala Josepha Ratzingera docekala je s odobravanjem.

Predsjednik države Stjepan Mesic, cestitajuci novom papi, kaže da na celo Katolicke crkve dolazi u trenutku kada je svijet opterecen problemima i suocen s teškim izazovima i kada je ljudima potreban visoki moralni autoritet, koji ce na osnovama evandelja biti putokaz svima na pocetku treceg tisucljeca.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, upucujuci u ime Vlade i svoje osobno ime, cestitke kardinalu Ratzingeru na izboru za papu je kazao: "Sigurno da stoji cinjenica da i Sveta stolica, kao što to rade i drugi s dugom tradicijom demokratske zemlje, ne mijenja svoju vanjsku politiku prilikom izbora novog pape ili, kada je rijec o drugim zemljama, prilikom promjene vlasti. Mi u Hrvatskoj smo zahvalni Svetoj stolici, Vatikanu, što smo pod vodstvom Ivana Pavla II, za kojega možemo doista reci da je bio veliki papa, imali punu potporu. Uvjeren sam da ce novi papa Benedikt XVI nastaviti tim putem."

Pomocni biskup zagrebacki Josip Mrzljak, cestitajuci Josephu Ratzingeru na izboru, podsjetio je da su hrvatski biskupi vec imali prilike sresti se s njime 2001, kada je došao u Zagreb na obilježavanje 20-te godišnjice smrti svog prethodnika u Vatikanu Franje Šepera, te da su se tada imali prilike uvjeriti u njegovu jednostavnost, ucenost i prijateljski odnos prema covjeku. "Mnogi ce ga," kazao je u cestitci pomocni biskup zagrebacki, "nazvati da je konzervativan, no on je jednostavno covjek vjere."

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Lozano na hrvatskoj je televiziji izjavio da ce novi papa, kao svecenik i kao teolog, vjerojatno raditi na jacanju pravovjernosti unutar Katolicke crkve. Pravo na život od zaceca do smrti bit ce predmet njegove pastoralne službe i naukovanja. No, prioritet njegovog papinstva, tvrdi Lozano, bit ce socijalni nauk Crkve.

Hrvatski teolog, pater Tonci Trstenjak izjavio je na televiziji da su kardinali jucer izabrali papu koji ce se baviti konsolidiranjem Crkve iznutra. Rijec je, kaže Trstenjak, o covjeku koji je u samom vrhu Katolicke crkve zadnjih 25 godina i odlicno poznaje njenu unutarnju strukturu. Trstenjak smatra da izmedu novog pape i njegovog prethodnika Ivana Pavla II u pitanjima vjere nema velikih razlika. Takoder vjeruje da Benedikt XVI nece zatvoriti Crkvu prema medijima.

U Hrvatskoj analiticari novog izbora pape najcešce citiraju Ratzingerovu prekjucerašnju recenicu izrecenu na propovijedi dok je još bio kardinal, a koja glasi: "Novi papa ne bi smio dopustiti da zavlada diktatura relativizma", slažuci se da ce ova recenica biti glavna smjernica njegovog pontifikata. Izbor kardinala Ratzingera za novog papu pozdravili su i predstavnici pravoslavne, židovske i muslimanske zajednice u Hrvatskoj. Najcešci kometar koji se može cuti od gradana na ulicama je: "Samo da bude kao prethodni papa, ili barem upola kao on."

XS
SM
MD
LG