Linkovi

Europske reakcije na inauguraciju pape Benedikta XVI


Televizijsku je europsku nedjelju obilježio besprijekorno izrežiran prijenos inauguracije Benedikta XVI.

Moćni medij televizije prenio je sunčani dan i inauguraciju pape Benedikta XVI na trgu pred bazilikom sv. Petra u sve europske domove. Nacionalne su televizije ponovno izravno prenosile globalni događaj, tumačeći zainteresiranima – ne samo vjernicima – detalje i simboliku trenutka.

Najviše je interesa izazvao papin govor, njime su otklonjene mnoge dileme kakav će crkveni vođa u dolazećim godinama biti Joseph Ratzinger, složili su se komentatori. Naglasci su sljedeći: Papa je pozvao na jedinstvo crkve i vjere. On želi dijeliti teret obaveze preteške za jednog čovjeka. Pozivajući se na riječi prethodnika, za inauguracije pape Ivana Pavla II prije 26 godina, istaknuo je kontinuitet. Apelom na suradnju, na dijalog, podsjećanjem na zajedničke korijene, Benedikt XVI naglasio je spremnost na razvijanje i produbljavanje dijaloga između vjera, ne samo kršćanskih.

Ovaj je dio govora svojevrsno nijekanje prognoza da će novi papa slijediti svoje ponekad veoma tvrde ranije stavove, uključujući i rigidnost prema međuvjerskom dijalogu, izrečenu u nekim situacijama.

Jedinstvo i suradnja, kao i dijeljenje tereta odgovornosti elementi su koji trebaju prožimati katoličku crkvui, poruka je koja je išla među naglaske iz govora.

Komentari s posebnim interesom analiziraju upotrijebljene riječi, pogotovo pojam radosti, koji se veoma često provlačio, da spomenem opis njemačke televizije ARD "optimistički i ohrabrujući intoniranim" papinim govorom. Crkva je mlada i živi, opetovana je poruka novog katoličkog lidera. Dio govora sa zahtjevima za pravičnijim svijetom, s pozivima na borbu protiv siroimaštva, isključivosti, bijede, bolesti, iskorištavanja istaknuo je socijalnu agendu Crkve.

Vatikan je shvatio značaj televizije u medijskoj prezentaciji i širenju ideja – televizijski je prijenos predstavljao besprijekorno organiziran vrhunski događaj, čulo se na različitim europskim adresama – dan nakon što je papa primio veći broj novinara i zahvalio im se na doprinosu informiranju javnosti, prvi put bez dijeljenja izvjestitelja na bliske Vatikanu i one druge, ostale. Nekima je i ovo znak promjena.

XS
SM
MD
LG