Linkovi

'Prijatelj od povjerenja'


"Prijatelj od povjerenja" ostat ce na zacrtanom putu, piše najtiražniji americki dnevnik "USA Today", nazivajuci novog papu nadimkom kojim ga je cesto spominjao papa Ivan Pavao Drugi. Samo 24 sata glasovanja konklave, istice se u komentaru ovog lista, jasno pokazuje da postoji široko povjerenje u sposobnost novog pape da nastavi graditi na uspješnom 26-godišnjem pontifikatu svog prethodnika. No, podsjeca ovaj list, javno lice kardinala Ratzingera nije baš bilo obljubljeno medu vjernicima, a niti medijima koji su ga, zbog njegove gorljive predanosti crkvenim dogmama, cesto nazivali "Božjim rottweilerom". On je cesto osudivao svaki oblik feminizma koji žene cini 'neprijateljima muškaraca'. Americkim je biskupima uputio pismo poziva da uskrate sakramente politicarima koji podržavaju pravo na pobacaj, dok je homoseksualnost jednom nazvao 'istinskim moralnim zlom'. Javno zgražanje oko pedofilije katolickih svecenika u Sjedinjenim Državama nazvao je 'planiranom kampanjom' protiv Crkve, piše "USA Today".

Bostonski "Christian Science Monitor" piše da je 265. papa godinama izazivao nemir svojim oštrim i netolerantnim ocjenama, podsjecajuci na njegovu ocjenu drugih kršcanskih denominacija kao 'deficijentnih' i 'ne baš pravih crkvi'. Kada su Anglikanska, Luteranska i druge protestantske crkve, koje su godinama vec održavale ekumenski dijalog s Rimom, izrazile zaprepaštenje nad takvim ocjenama, on je odbacio njihove prosvjede kao 'apsurdne'. No, s druge strane, istice bostonski list, kardinal Ratzinger je navodno posljednjih godina više puta tražio da ode u mirovinu. U clanku se citiraju neka mišljenja prema kojima ce on biti konzervativan, ali ne reakcionaran, odnosno kako ce on nastaviti putem Ivana Pavla Drugog.

"Washington Post" piše da proglašenje novog pape za katolicke vjernike na podrucju americkog glavnog grada. Na podnevnoj misi u katedrali, izvješcuje ovaj list, velecasni monsignor Ronald Jameson nadao se da ce vjernicima moci reci tko je novi papa. No, premda to nije stigao reci u propovjedi, zahvaljujuci stalnom pracenju vijesti na mobitelu, novost je objavio dok su vjernici – mahom uposlenici koji na misu dolaze za prekida za rucak - napuštali crkvu. Kako kaže, culi su se glasni uzvici radosti, a neki su se vjernici vratili u crkvu i molili za svog novog duhovnog celnika. No, istice washingtonski list, neki vjernici nisu iskazivali prevelik entuzijazam za papu Benedikta XVI. Neki su se nadali papi iz Treceg svijeta, drugi su priželjkivali svetog oca koji bi bio voljan razmatrati neke od dilema americkih katolika: kontracepciju, istraživanja maticnih stanica, te homoseksualnost. Vecina katolickih crkvi u Washingtonu i okolici, piše Post, posebnim ce misama– kako je to izrazio jedan od ovdašnjih biskupa – 'moliti Boga da svome pastiru Benediktu 16. dade hrabrost i ispravnu prosudbu, u duhu znanja i ljubavi.'

XS
SM
MD
LG