Linkovi

Novi podaci ukazuju na znatno povećanje broja terorističkih napada u svijetu


Američki Nacionalni centar za borbu protiv terorizma objavio je svoj prvi izvještaj o terorizmu u svijetu. U izvještaju se kaže da je prošle godine u svijetu zabilježen 651 ozbiljan međunarodni teroristički napad. Ta brojka ukazuje na trostruko povećanje broja napada u odnosu na vladine statistike za 2003, no dužnosnici kažu da te podatke ne treba uspoređivati, jer su pri kompiliranju tih izvještaja korištene različite metode.

Prema izvještaju, oko polovina zabilježenih napada dogodila se u Južno Aziji, uključujući i česte napade u indijskom Kašmiru. No, napadi na Srednjem istoku bili su, kaže se u izvještaju, daleko smrtonosniji, odnijevši više do 720 života. U Europi, u nekoliko terorističkih napada, uključujući napad na vlak u Madridu i na školu u ruskom mjestu Beslanu, ubijeno je 636 ljudi. Prošlogodišnji izvještaj State Departmenta o terorizmu pokazao je da je tijekom 2002. zabilježeno 175 međunarodnih terorističkih napada.

U međuvremenu, američko Državno tajništvo je, umjesto svojeg godišnjeg izvještaja o terorizmu u svijetu, objavilo izvještaje o terorizmu po zemljama. U dijelu izvještaja koji se odnosi na Europu i Euroaziju kaže se da su u borbi protiv terorizma zabilježeni značajni uspjesi, kao što je bilo osiguravanje ljetne Olimpijade u Ateni. Ipak, ocjenjuje se da terorističke aktivnosti i prisutnost mreža koje podržavaju teroriste u Europi i dalje predstavljaju izvor zabrinutosti.

State Department u izvještaju nadalje kaže da su, unatoč ograničenim sredstvima, zemlje jugoistočne Europe u protekloj godini aktivno podržavale međunarodnu koaliciju protiv terorizma. Iako se Hrvatska u izvještaju ne spominje zasebno, ističe se da je dvanaest zemalja jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku je, kroz Regionalni centar SECI-ja u Rumunjskoj surađivalo na borbi protiv organiziranog kriminala i raznih oblika trgovine ljudima, te na jačanju zaštite granica i boljoj obuci pripadnika pograničnih službi.

XS
SM
MD
LG