Linkovi

Direktor CIA-e podnio ostavku (4/6/04) - 2004-06-03


Direktor Središnje obavještajne službe CIA-e, George Tenet, podnio je ostavku. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik Bush je izjavio da George Tenet odlazi s dužnosti iz osobnih razloga.

Predsjednik je dao iznenadno priopćenje u Bijeloj kući dok se spremao za put u Europe: "George Tenet, direktor CIA-e, podnio je pismenu ostavku."

Predsjednik je rekao da se sastao s Tenetom prije nego li je dobio pismo te mu je čelnik CIA-e tom prilikom rekao da odlazi iz obiteljskih razloga. Predsjednik Bush je prihvatio ostavku, ali – kako kaže – sa žaljenjem: "Rekao sam mu da mi je žao što odlazi. Kao direktor CIA-e, on je obavio odličan posao."

Predsjednik je rekao za gospodina Teneta da je bio snažan i odlučan u svom služenju naciji i američkoj obavještajnoj zajednici: "U ratu protiv terorizma bio je snažan vođa. Nedostajat će mi."

George Tenet nalazio se na čelu CIA-e za vrijeme nekih – za nju - najtežih trenutaka. Našao se na udaru kritičara zbog obavještajnih propusta prije terorističkih napada na Sjedinjene Države te dvojbenih obavještajnih podataka o iračkim oružjima masovnog uništavanja. Gospodin Tenet ostat će na dužnosti do kraja srpnja, a posao čelnika CIA-e privremeno će preuzeti njegov zamjenik dok se ne pronađe novi kandidat za direktora.

XS
SM
MD
LG