Linkovi

Novi udarac američkoj obavještajnoj zajednici


Americka obavještajna zajednica doživjela je još jedan udarac. Naime, Povjerenstvo koje je istraživalo djelatnosti obavještajnih službi po pitanju oružja masovnog uništavanja ukazalo je na velike propuste americkih agencija kada je u pitanju pracenje kretanja najopasnijih oružja na svijetu.

U izvješcu, koje ima 601 stranicu, navodi se da se obavještajna zajednica ne želi transformirati, da je spora u obracanju pozornosti na nove prijetnje u post-hladnoratovskom svijetu te da joj nedostaje maštovitosti i inovativnosti. Takoder se kaže da su informacije prikupljene o Iraku bile bezvrijedne i pogrešne. Kako je izjavio dopredsjednik komisije, to je navelo analiticare na izvodenje pogrešnih zakljucaka. " Oni su prikupili vrlo malo materijala. Ono malo što su imali oni su pretvorili u pretpostavke utemeljene na ponašanju Saddama Husseina. Premda je logicno da su morali nagadati ipak su se trebali ograditi. U tom slucaju moglo bi ih se opravdati".

Komisija ukazuje na uspjeh u pracenju oružja masovnog uništavanja, poglavito u slucajevima Libije i Pakistana, a dijelovi izvješca koji se odnose na Iran i Sjevernu Koreju nisu dani na uvid javnosti. Povjerenstvo, medutim, upozorava da su propusti videni na slucaju Iraka precesti. Bivši americki inspektor za oružje David Kay kaže da propusti u obavještajnim podacima o irackim oružjima ne bi trebali biti pripisani samo analiticarima. "Stvarni obavještajni krah po pitanju Iraka ne leži toliko u analiticarima premda mislim da nisu dobro obavili svoj posao. Najveca krivnja leži na visokim dužnosnicima CIA-e - direktoru za obavještajni rad i njegovom zamjeniku".

Neki analiticari primjecuju da u izvješcu nije odgovoreno na pitanje kako je Bushova administracija uporabila informacije s kojima je raspolagala u opravdavanju rata u Iraku. Mnoge preporuke iz izvješca dali su drugi kongresni odbori i izvankongresne komisije. Bivši djelatnik CIA-e, Randy Pherson, ukazuje da u svim preporukama postoji zapanjujuca jednolicnost. "Na žalost moram zakljuciti da postoje neke temeljne stvari za koje jednostavno ne znamo kako ih ispraviti. Gotovo svaka komisija došla je do niza preporuka i zapanjujuce je koliko su one istovjetne".

Steven Afterwood koji analizira obavještajna pitanja za Federaciju americkih znanstvenika slaže se da je ponavljanje istih zakljucaka – znakovito. "Cinjenica da mnoge od preporuka nisu primjenjene ukazuje na sistemski problem – da se naše obavještajne agencije opiru reformama. One su možda jednostavno gluhe na bilo kakve vanjske preporuke i ako se žele promjeniti trebat ce ih na to prisiliti".

Predsjednik Bush je izjavio da prihvaca glavne zakljucke izvješca te se slaže da americka obavještajna zajednica treba temeljite promjene. Jedan od prijedloga, onaj o imenovanju krovnog direktora obavještajnih službi, vec je primijenjen. Na tu je dužnost nominiran bivši ambasador u Iraku, John Negroponte, ali još nije jasno kolike ce biti njegove ovlasti.

XS
SM
MD
LG