Linkovi

Chicago Tribune: 'Razlozi za rat temeljeni na greški CIA-e' (10/7/04) - 2004-07-10


Udarna tema naslovnih stranica današnjih američkih listova je 560 stranica dugački izvještaj Senata o obavještajnim propustima uoči rata u Iraku. …”Dok razlozi za rat blijede, sve je naglašenije pitanje tko je odgovoran” – naslov je pod kojim Washington Post navodi da su senatskim izvještajem razbijena dva glavna razloga koja je administracija predsjednika Busha navodila pokrećući rat protiv Iraka. Osporeno je da je Irak raspolagao zabranjenim oružjem, te da je surađivao s al-Qaidom.

Zaključci, sami po sebi, nisu izazvali potres – ocjenjuje vašingtonski list. Iako se predsjednik Bush i dopredsjednik Cheney nisu odrekli osporenih argumenata, te su argumente za rat osporeni sličnim sumnjama koje su već nekoliko mjeseci izražavali američki inspektori za naoružanje, kao i neovisna komisija koja je ispitivala obavještajne propuste uoči terorističkih napada na New York i Washington 2001.godine.

Veće je pitanje – nastavlja Washington Post – “hoće li glasači okriviti Bijelu kuću za te dvije goleme greške.” Iako se senatski izvještaj ne upušta u to kakvu je ulogu Bijela kuća imala u korištenju obavještajnih podataka o Iraku, podaci sadržani u izvještaju daju streljiva i Bushu i njegovom demokratskom protukandidatu Johnu Kerryu – smatra vašingtonski list.

New York Times u naslovu ističe da je “Senatski izvještaj vrlo malo pridonio smirivanju rasprave o prijeratnim podacime CIA-e”. I dalje se vodi žestoka debata o tome jesu li Bijela kuća i Pentagon nastojali utjecati na zaključke do kojih je dolazila CIA, piše njujorški list.

Chicago Tribune prilog iz Washingtona objavljuje pod naslovom “Razlozi za rat temeljeni na greški CIA-e”, a najtiražniji list USA Today prenosi riječi dopredsjednika senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti Jaya Rockefellera, koji je rekao: “Mi u Kongresu ne bi smo odobrili pokretanje rata da smo znali ono što danas znamo.”

XS
SM
MD
LG