Linkovi

Albright: Hrvatska bi mogla biti primjer susjedima


"Madam Secretary" naslov je memoara bivše američke državne tajnice Madleine Albright. Nakon tiskanja još jednog izdanja ovog bestsellera Madeleine Albright je u jednoj knjižari nadomak Washingtona imala susret s čitateljima. Zamolili smo je da kaže nekoliko riječi o ostavštini pape Ivana Pavla Drugog kojeg - kako je rekla - smatra "jednim od svojih junaka".

Madeleine Albright: Papa je doista bio izvanredna osoba, zbog mnogo stvari. Za nekoga tko dolazi iz istočne i središnje Europe, poput mene, on je doista bio poseban, prvenstveno zbog onoga što je učinio dok je bio nadbiskup u Poljskoj …zatim kada je postao papa.. Njegov put u Poljsku 1979. godine, doista je pridonio promjenama. Ako postoji pojedinac koji može biti zaslužan za okončanje komunizma onda je to papa Ivan Pavao Drugi. Nadam se da će i njegov put na Kubu, od prije nekoliko godina, također dovesti do demokratskih promjena i u toj zemlji…

Upitana da prokomentira situaciju u Hrvatskoj i ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe, te napore Republike Hrvatske da postane članica Europske unije, Madeleine Albright je izjavila: "Vrlo sam zainteresirana za razvoj situacije u Hrvatskoj i demokratske izbore u zemlji kao i za ulogu koju Hrvatska može imati, općenito govoreći, kao primjer promjena na Balkanu… Ohrabruje to što Hrvatska ima mogućnost da postane zaista dobar član europske obitelji."

Na upit misli li da je Hrvatska spremna biti član europske obitelji, gospođa Albright je izjavila da nije na njoj da o tome sudi. "No važna je i sama činjenica što za bivše jugoslavenske republike postaje puno značajnije ono što se događa u Bruxellesu nego situacija u Beogradu" - rekla je bivša državna tajnica.

Madeleine Albright: "Mislim da je Hrvatska napravila sjajne korake naprijed, a u tome su vrlo važni demokratski izbori. No, ostala su još neka vrlo značajna pitanja, prvenstveno suradnja s Tribunalom za ratne zločine. To je pitanje koje Hrvatsku spriječava da napravi još veći pomak prema ulasku u Europsku uniju."

XS
SM
MD
LG