Linkovi

Euro-atlantski odnosi, nakon proširenja NATO-a i EU (30/3/04) - 2004-03-29


Kako će se dolazeće proširenje Europske unije odraziti na transatlantske odnose? Na ovo su pitanje pokušali odgovoriti američki i europski političari, poslovni čelnici i stručnjaci na nedavnom panelu u organizaciji Sveučilišta Michigan.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright izrazila je na skupu uvjerenje da će većina stanovnika Europe i Sjedinjenih Država imati koristi od proširenja Europske unije kroz otvorenu konkurenciju, inovacije i slobodno tržište. Gospođa Albright je izjavila da se američko-europski odnosi ovih dana nalaze na prekretnici. Tu su – istaknula je – neslaganja oko Iraka, Srednjeg istoka, globalnih klimatskih promjena, kontrole naoružanja, smrtne kazne, Međunarodnog kaznenog suda i Ujedinjenih naroda.

"U Sjedinjenim Državama ima utjecajnih ljudi koji misle da bi Amerika trebala poticati podjele u Europi, kako bi spriječila jačanje potencijalnog suparnika. U Europi, pak, neki smatraju da je stvarna svrha proširenja - uspostaviti ravnotežu snaga sa Sjedinjenim Državama. Ne slažem se s tim stavovima. Mislim da će jaka i ujedinjena Europa biti korisna za Ameriku, baš kao što bez jake i utjecajne Amerike u prošlom stoljeću, Europa danas ne bi bila ni slobodna, ni bogata, ni ujedinjena."

Vodeći demokrat u senatskom Odboru za međunarodne odnose, senator Joseph Biden rekao je da Amerikanci nevoljko nose naslov supersile. On je također ocijenio da proširenje Europske unije neće promijeniti politiku Washingtona prema Europi: "Ne vjerujem da će doći do bilo kakvih promjena u američkoj vanjskoj politici. Mislim da je proširenje Unije pozitivna stvar, a pogotovo mislimo da je važno da u jednom trenutku u Uniju uđe i Turska. Vjerujemo da će snažnija Europa, s bolje integriranom istočnom i središnjom Europom biti korisna i za Sjedinjene Države."

Senator Biden je dodao da, unatoč neslaganjima oko američke intervencije u Iraku, mnogi Europljani danas shvaćaju da su podjednako ranjivi pred terorističkim napadima kao i Amerikanci.

Tom Lantos, vodeći demokrat u Odboru Zastupničkog doma za međunarodne odnose, upozorava da u Sjedinjenim Državama slabi interes za proširenje Europske unije: "Europu vidimo kao svojeg glavnog trgovinskog partnera. Mislim da će od 25 članica Unije neke prema nama biti uvijek ili povremeno prijateljski nastrojene kao i razočarane potezima Bruxellesa, te će tražiti druge veze i odnose. Vjerujem da će takve zemlje naći naša vrata otvorena, ali iz interesa."

Čelnik delegacije Europske komisije Gunter Burghardt pozvao je na bolje razumijevanje u transatlantskim odnosima: "Einstein je rekao – Amerika je dijete Europe. Možemo biti ponosni da je dijete odraslo i da su roditelji postali mudriji. Proširena Europa trebala bi omogućiti stabiliziranje i jačanje translatlantskih odnosa, jer će Europska unija biti bolji partner."

Amerikanci se nadaju da će proširenje omogućiti Europi da postane efikasniji partner u rješavanju regionalnih i globalnih problema od zajedničkog interesa, od stabiliziranja Balkana i Srednjeg istoka, pa do borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG