Linkovi

'Madam Secretary' - autobiografija Madeleine Albright (6/10/03) - 2003-10-04


Prva žena na čelu američke diplomacije i prva naturalizirana Amerikanka na tom položaju – Madeleine Albright – zapisala je u nedavno objavljenim memoarima: “To što se useljenik može popeti do ovih visina govori sve o nama.” Njena knjiga “Madam Secretary”, međutim, nije samo – pa ni pretežito – zapis o jednoj blistavoj karijeri, nego neuobičajeno iskrena životna priča.

Marie Jana Korbel – Madlenka imala je samo jedanaest godina kad je 1948.godine stigla u Sjedinjene Države. A do tada je već proživjela dva izgnanstva: prvo u Englesku, nakon što su Nijemci okupirali Čehoslovačku, a zatim u Sjedinjene Države, kad su komunisti došli na vlast u Pragu. Prije dolaska u Denver, u Coloradu, djetinjstvo je provela i u Švicarskoj i Jugoslaviji, a dolazak u Ameriku je značio ulaganje napora za uklapanje u novi način života.

Kako sada kaže - “prvo sam Amerikanka, a zatim Čehinja”, naglašavajući ponos činjenicom što ju je Amerika formirala: “Beskrajno sam zahvalna Sjedinjenim Državama i to bih bila čak i da nisam postala državna tajnica.”

U autobiografiji zapisanoj na 562 strane, gospođa Albright jasno daje na znanje da je uživala obavljajući posao šefa američke diplomacije, te ne skriva uvjerenje da je ostavila veliki trag na američku vanjsku politiku. U početku, nakom ulaska u administraciju predsjednika Billa Clintona, nije bilo lako boriti se s članovima vanjsko-političke ekipe kojom su dominirali muškarci – piše gospođa Albright, ali napominje da je uživala veliku podršku predsjednika. Kada je postala državna tajnica, bivši kolega Henry Kissinger joj je poželio dobrodošlicu riječima “dobro došla u naše bratstvo”, na što mu je odgovorila: “Henry, žao mi je što ti moram reći, ali ovo od danas više nije bratstvo.”

Gospođa se Albright u memoarima nije libila prisati ni o svojim greškama, propustima i iznad svega o svom privatnom životu. “Kad sam postala državna tajnica shvatila sam da se nikad ne bih tako visoko popela da sam ostala udata. Pa ipak, duboko sam žalosna što sam razvedena. Sigurna sam da bih tada bila ostavila svaku pomisao na karijeru ako bi to utjecalo na Joea da promjeni mišljenje.” Joe, odnosno Joseph Albright nakon 23 godine braka odlučio se na razvod nakon što se zaljubio u – kako je rekao – “mlađu i ljepšu ženu”. “Kad mi je rekao da je našem braku došao kraj, kao da me je pogodio grom” – piše Madeleine Albright u detaljnom opisu boli koju je osjećala godinama nakon suprugovog odlaska. Ona opisuje i druge teške trenutke u životu, među kojima i šok koji je doživjela saznavši od novinara nešto što joj roditelji nikada nisu rekli, a to je da su njihove obitelji bile židovske, te da je troje najbližih članova obitelji smrt našlo u nacističkim logorima.

Među političkim “pikanterijama” koje autorica otkriva u memoarima je ta da je predsjednik Clinton tokom zadnjih dana na vlasti pozvao sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Ila da posjeti Washington. Da stvar bude još gora – gospodin Kim je odbio poziv. Knjigu “Madam Secretary” u Sjedinjenim je Državama objavila kuća Miramax Books, a u Britaniji će je ovog mjeseca u prodaju pustiti Macmillan.

XS
SM
MD
LG