Linkovi

Iz reporterske bilježnice: putovanja s papom Ivanom Pavlom II


Papa Ivan Pavao Drugi je tijekom svog 26 godina dugog papinstva putovao više od bilo kojeg svog prethodnika. Osobno ga je vidjelo, tvrdi Vatikan, više od milijardu ljudi. Papinskih je putovanja u razne zemlje, od 1978. godine, bilo čak 104. Mjereno kilometrima, papa je obišao svijet čak 29 puta. Novinar Glasa Amerike Michael Drudge pratio je papu na više njegovih putovanja. Nazvali smo ga u Varšavu i zamolili da opiše neke od susreta sa svetim ocem.

Prvi je put Michael Drudge papu Ivana Pavla Drugog vidio u Meksiku, u siječnju 1979. To je bilo prvo putovanje svetog oca u inozemstvo. "Sjećam se radosti okupljenih nakon što je Papa, po izlasku iz aviona, poljubio zemlju. Ova će gesta označiti sva papina putovanja. Na ulicama Mexico Cityja bilo je više od milijun ljudi. Papa je prvu misu održao na glavnom gradskom trgu ispred katedrale iz 16. stoljeća."

Kako kaže Michael Drudge, između pape i Meksikanaca dogodila se 'ljubav na prvi pogled' – što se uostalom dogodilo i na drugim papinim putovanjima koja su slijedila. Četiri godine kasnije, 1983., Michael Drudge je izvještavao iz Nikaragve. Zemlja je prolazila kroz krvav sukob između ljevičarskih revolucionara sandinističke vlade i desničarskih 'kaznenih odreda'.

"Odmah nakon što je izašao iz aviona, papa se pozdravio sa sandinističkim vrhom. Među uzvanicima na dočeku bio je i katolički svećenik, otac Cardenal, ministar kulture. Cardenal je služio u sandinističkoj vladi bez obzira na izričitu zabranu Vatikana. Kada je Cardenal kleknuo da poljubi papin prsten, papa mu je priprijetio prstom, upozorivši ga da mora slijediti naputke crkve. Cardenal je ignorirao papino upozorenje," sjeća se Michael Drudge.

Posjet Nikaragvi ostat će upamćen i po tome što su sandinistički aktivisti u katedrali u Managvi prekinuli papinu misu, skandiranjem revolucionarnih parola. “Bila je to vjerojatno najneobičnija papina misa u njegovu 26 godina dugom pontifikatu” – kaže Michael Drudge.

G. 1995. ovaj je novinar Glasa Amerike izvještavao iz Sri Lanke – ponovno o papinu posjetu. "Putovao sam s drugim novinarima autobusom. Vrućina je bila strašna. U papinom vozilu bio je pokvaren uređaj za klimatiziranje. Međutim, iz papina držanja to se nije moglo zaključiti – mahao je i blagosivljao ljude koji su ga čekali uz cestu. U jednom trenutku, uz njegovo vozilo našla se limuzina, koja je bila naručena kako bi papa udobnije nastavio put. No, papa nije želio ući u zatvoreno vozilo. Radije je produžio u sparini - želio je biti u izravnom kontaktu s ljudima."

Michael Drudge je posljednji put izvještavao o jednom papinom posjetu u siječnju 1998. godine, kada je sveti otac posjetio Kubu. "Papinim misama na otvorenom nazočilo je više milijuna građana. Papin posjet Kubi ohrabrio je lokalne biskupe da od komunističkih vlasti zatraže veću toleranciju prema religiji. Zbog papina posjeta, katolici na Kubi danas uživaju veće slobode, a vlada Fidela Castra čak je dopustila i službeno slavljenje kršćanskih blagdana."

Michael Drudge danas izvještava iz Varšave, o reakcijama Poljaka na smrt svetog oca, kojeg u njegovoj domovini s pravom smatraju nacionalnim junakom.

XS
SM
MD
LG