Linkovi

Američki katolici o papi


Američki katolici izražavaju divljenje za pokojnog papu Ivana Pavla II čak i ako se nisu slagali s njegovim stajalištima po pitanjima koja se tiču same crkve, ali i društva.

Papa Ivan Pavao II pet puta je posjetio Sjedinjene Države, svaki put privlačeći velik broj ljudi. U posebnoj izjavi o papinoj smrti predsjednik Bush se prisjetio papinog posebnog odnosa sa Sjedinjenim Državama. "U posjetama našoj zemlji papa je govorio o providnosti našeg Ustava, očevidnim istinama o ljudskom dignitetu iz naše Deklaracije o nezavisnosti te o blagoslovu slobode koji je uslijedio nakon njih. Te su istine, rekao je papa, navele ljude diljem svijeta da gledaju na Ameriku s nadom i poštovanjem," kazao je predsjednik.

Papa je uživao široko poštovanje među katolicima u Sjedinjenim Državama, naročito njegova osobna toplina i prijaznost koju je iskazivao pozdravljajući vjernike na njegovim američkim putovanjima. Evo što kaže nadbiskup Washingtona, kardinal Theodore McCarrick: "Na određeni način on je bio Amerikanac. On je uživao u kontaktu s ljudima. Imao je odličan smisao za humor. Bio je skroman. Sve su to karakteristike koje Amerika cijeni kod svojih čelnika i mislim da smo ih vidjeli u njemu."

Nedavne ankete pokazuju da američki katolici vjeruju da će papa Ivan Pavao II ostati upamćen kao jedan od najvećih papa. No ista istraživanja javnosti otkrivaju da se brojni američki katolici nisu slagali s papinim protivljenjem kontracepcijskim sredstvima, odbijanju dopuštenja vjenčanja svećenika i odbijanju otvaranja svećeničkog reda ženama. Profesor teologije na sveučilištu Georgetown, Chester Gillis, kaže da to naročito vrijedi za mlađe uzraste katolika. "Oni poštuju papu i dive mu se na mnogo načina. Neslaganje s nekim papinim stavovima jednostavno proizlazi iz kulture koja im je usadila vrijednosti drugačije od papinih. Dakle, oni su izabrali principe svoje kulture pred papinskim stavovima," kaže Gillis.

Manje skupine američkih katolika usprotivile su se i papinom stavu protiv pobačaja i homoseksualnih vjenčanja. No papini čvrsti stavovi za socijalnu pravdu i protivljenje smrtnoj kazni priskrbile su mu naklonosti liberalnijih katolika. Nova istraživanja javnosti pokazuju da američki katolici žele da Crkva učini više u borbi protiv seksualnog napastvovanja od strane svećenika, skandala koji je izbio na području Bostona 2002. godine. Ankete ukazuju da bi Amerikanci voljeli kad bi se dopustila vjenčanja svećenika.

Profesor David Hollenbach s Bostonskog koledža kaže da se papa protivio takvim promjenama te da je to dovelo do napetosti unutar američke katoličke crkve. On dodaje da će mnogi američki katolici imati ta pitanja na unu dok se Crkva priprema za izbor novog pape.

"Vjerujem da se Amerikanci nadaju papi koji neće samo podučavati nego i slušati. Danas nije lako biti katolik u središtu američke kulture. Vjerujem da Amerikanci očekuju od sljedećeg pape da prepozna kako to nije lak zadatak te da će im izraziti podršku i ohrabrenje, a ne samo biti negativan i donositi sudove," izjavio je.

Veliki izazov sljedećem papi predstavljat će i ponovno uključivanje američkih katolika u Crkvu nakon skandala sa seksuanlnim napastvovanjem od strane svećenika. Ankete pokazuju da svega jedna trećina američkih katolika redovito odlazi u crkvu svake nedjelje.

XS
SM
MD
LG