Linkovi

'Papa je komunizam ogolio od svih pretenzija, prikazao ga je onakvim kakav je bio u stvarnosti'


Papa Ivan Pavao drugi ostavio je značajan trag na svjetskoj sceni. Kako javlja Paula Wolfson, papina uvjerenja i optimizam transformirali su mnoge zemlje.

Učenje pape Ivana Pavla Drugog bilo je jednostavno. Papa je naglašavao važnost vjere u Boga i dignitet svakoj čovjeka. Diktaturi se suprotstavljao ljubavlju i skromnošću. Onima koji su patili pod diktaturom poručivao je – “nemojte se bojati”.

“Papa je bio političar, ali svakako ne svojom namjerom” – kaže Zbigniew Brzezinski, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Jimmy Cartera. Gospodin Brzezinski, koji je bio jedan od vodećih američkih stručnjaka za sovjetski blok, prisjeća se prvog Woytilina posjeta Poljskoj, 1979. godine, nakon što je postao papa. “Bio je očit kontrast između papine istinske vjere i duhovne praznine komunizma” – kaže Zbigniew Brzezinski.

"Papa je komunizam ogolio od svih njegovih pretenzija, prikazao ga je onakvim kakav je bio u stvarnosti. Papa u komunističkim zemljama nikad nije govorio o politici, no njegove su propovjedi imale ogroman politički učinak" - rekao je Zbigniew Brzezinski.

Mnogi analitičari tvrde da je papin dolazak u Poljsku, krajem sedamdesetih, inspirirao osnivanje neovisnog radničkog sindikata Solidarnost. Zbigniew Brzezinski tvrdi da je papa Ivan Pavao drugi bio uvjeren da će se komunistički poredak u istočnoj Europi raspasti sam od sebe, zbog toga što mu se protivila velika većina naroda. U to je bio uvjeren čak i krajem 1981. godine, kada je u Poljskoj bila zabranjena Solidarnost i uvedeno izvanredno stanje.

Nešto ranije, na papu je bio izvršen atentat. Zbigniew Brzezinski vjeruje da je u atentat bio umiješan sovjetski KGB, odnosno tajne službe Bugarske i istočne Njemačke. Je li i papa bio svjestan ove mogućnosti – upitali smo ovog bivšeg američkog sovjetologa.

"Na neizravan način, uvjeren sam da je i papa to mislio. Međutim, nije to nikada izravno rekao. No, iz razgovora koje sam s njim imao, mislim da se može zaključiti da je on bio uvjeren da su za atentat odgovorne sovjetske službe" - kaže naš sugovornik.

Papa Ivan Pavao drugi ostat će zapamćen i po ekumenskim naporima, da približi katoličku crkvu drugim vjerama. Pisac Ellie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je preživio nacistički holocaust, kaže da je papa od rane mladosti bio protivnik nacizma. "On je osim toga, bio i prvi čelnik katoličke crkve koji je posjetio jednu sinagogu, onu u Rimu. U Vatikanu je organizirao komemoraciju žrtvama holocausta. Prvi je otišao u Jeruzalem. Govorio je protiv anti-semitizma i rasizma. Papa je bio velik čovjek" - kaže Ellie Wiesel.

Papa Ivan Pavao drugi svoja je uvjerenja iskazao i putem u Svetu zemlju, 2000. godine, kada je posjetio Jordan, Izrael i područja pod Palestinskom upravom. Papina je poruka i tada bila – vjera u Boga, tolerancija i mir.

XS
SM
MD
LG