Linkovi

Većina Amerikanaca smatra da bi sljedeći papa trebao biti 'progresivniji'


Anketa izvještajne agencije Associated Press pokazuje da Amerikanci smatraju da će papa Ivan Pavao Drugi biti upamćen kao jedan od najvažnijih papa u povijesti. Međutim, većina stanovnika Sjedinjenih Država misli da bi njegov nasljednik trebao biti “progresivniji”.

69 posto ispitanika u ovoj anketi smatra da bi sljedeći papa trebao katoličkim svećenicima dopustiti da stupe u brak. Gotovo dvije trećine ispitanika, njih 64 posto, smatra da bi i žene trebale imati mogućnost da postanu katolički svećenici. 86 posto ispitanika smatra da bi nasljednik pape Ivana Pavla Drugog trebao poduzeti veće napore kako bi se rasvijetlili svi slučajevi pedofilije od strane katoličkih svećenika, koji su posljednjih godina potresli crkvu u Sjedinjenim Državama.

Od oko tisuću ispitanika koji su sudjelovali u anketi Associated Pressa četvrtina su bili katolici.

U vezi nacionalnosti budućeg pape, Amerikanci su podijeljeni. Trećina smatra da bi novi papa trebao doći iz Afrike ili Južne Amerike, kontinenata gdje se katoličanstvo najbrže širi. Trećina ispitanika pak smatra da bi novi papa trebao biti iz Europe, u skladu sa stoljetnom tradicijom.

XS
SM
MD
LG