Linkovi

Predsjednik Bush odao posljednju počast papi


Na papinu sahranu u Rim doputovali su americki predsjednik George W. Bush i dvojica bivših predsjednika. Odmah po dolasku u Rim, predsjednik Bush i ostali clanovi americke delegacije otišli su u baziliku sv. Petra.

Predsjednik Bush i supruga Laura, državna tajnica Condoleezza Rice, te dvojica bivših predsjednika, George Bush stariji i Bill Clinton, kleknuli su ispred papina tijela i spustili glave pomolivši se. Otišli su nakon pet minuta bez komentara.

Papu, koji je bio protivnik smrtne kazne i rata u Iraku, americki je predsjednik susreo tri puta – 2001, 2002. i 2004. – dva puta u Vatikanu i jednom u papinoj ljetnoj rezidenciji u dvorcu Gandolfo. U lipnju 2004, za njihovog zadnjeg susreta, Bush je papi urucio najvece americko civilno odlicje – predsjednicku Medalju slobode. Predsjednik Bush danas ce sudjelovati na primanju za americke kardinale, a navecer ce se susresti sa svojim bliskim saveznikom, talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, te predsjednikom Italije Carlom Azegliom Ciampijem.

Danas u Rim na sahranu stiže i cetrnaestoclana delegacija americkog Senata. Na Trgu sv. Petra vec su postavljene stolice za brojne uglednike – predsjednike država i vlada koji su potvrdili dolazak na sahranu pape Ivana Pavla II. Medu njima neki su se rijetko, ako ikada ranije, sreli, a na pogrebu pape koji se borio za mir jedan blizu drugog sjedit ce predsjednik Bush i iranski predsjednik Hatami.

Do petka se u Rimu ocekuje dva do cetiri milijuna ljudi, od kojih ce samo 300.000 moci biti na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama. Ostali ce pogreb pratiti preko video ekrana, koje rimske vlasti postavljaju po gradu.

Da bi zaštitile svjetske lidere i vjernike, talijanske vlasti pojacale su mjere sigurnosti. Angažirane su dodatne policijske snage. Danonocno se nadgledaju sve javne ustanove. Mobilizirano je 10.000 snajperista, ciji ce se broj do petka povecati na 16.000. Dio zracnog prostora vec je zatvoren, a od danas navecer bit ce u potpunosti zatvoren zracni promet iznad Rima. Zabranu leta osiguravat ce borbeni zrakoplovi i NATO-vi AWACS-i. Ronioci talijanske ratne mornarice vec su provjerili rijeku Tibar. Provjeren je i kanalizacijski sistem, a vecina otvora je zavarena.

Premijer Silvio Berlusconi priznao je da je zabrinut. "Jesam, ali samo onoliko koliko bi i Vi trebali biti," rekao je novinarima, dodajuci da je zadovoljan do sada obavljenim poslom.

XS
SM
MD
LG