Linkovi

Debata republikanaca bez Trumpa - i doslovce i preneseno


Smjerom kazaljke sata od lijevo gore: senator Tim Scott, guverner Ron DeSantis, bivša guvernerka Nikki Haley, Vivek Ramaswami, bivši guverner Asa Hutchinson, guverner Doug Burnum, bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner Chris Christie.
Smjerom kazaljke sata od lijevo gore: senator Tim Scott, guverner Ron DeSantis, bivša guvernerka Nikki Haley, Vivek Ramaswami, bivši guverner Asa Hutchinson, guverner Doug Burnum, bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner Chris Christie.

Osmero republikanskih aspiranata na stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidata na izborima 2024. verbalno se ogledalo na pozornici sportske dvorane u Milwaukeeju, u saveznoj državi Wisconsin.

To su: guverner Floride Ron DeSantis, poduzetnik Vivek Ramaswami, bivši potpredsjednik Mike Pence, bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, senator iz Južne Karoline Tim Scott, bivši guverner New Jerseya Chris Christie, guverner Sjeverne Dakote Doug Burnum, i bivši guverner Arkansasa Asa Hutchinson.

Svi oni u trenutnim anketama među potencijalnim republikanskim glasačima zaostaju za bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji vlastitom odlukom nije sudjelovao u debati. Njegov predizborni tim je njega proglasio pobjednikom te debate satima prije nego što je ona počela, ustvrdivši da se ionako ni o čemu drugome neće razgovarati nego o bivšem predsjedniku.

No, tu su pogriješili - čitav prvi sat debate bivši predsjednik uopće nije bio spomenut, osim - riječima bivše guvernerke Južne Karoline Nikki Haley - kao krivac za povećanje američkog duga za daljnje bilione dolara.

Republikanska debata u Milwaukweeju, 23. august 2023.
Republikanska debata u Milwaukweeju, 23. august 2023.

Taj prvi sat debate prošao je dijelom u diskusiji o pobačaju, čiju zabranu svi kandidati podržavaju, ali ne i vremenski rok nakon kojega je zabranjen, niti se ne slažu o tome treba li postojati zabrana na saveznoj razini ili samo na razinama saveznih država.

Pitanje koje je podijelilo osmero kandidata je bila - Ukrajina, koja jednako tako dijeli i mišljenja među republikanskim glasačima. Najjači zagovornici pomoći Ukrajini bili su oni koji su ju lično posjetili - Mike Pence i Chris Christie - ili su iskusni u vanjskoj politici - Nikki Haley, koja je i u vrijeme dok je bila ambasador u UN -u snažno zagovarala pozicije Ukrajine. Neki kandidati bi smanjili pomoć Ukrajini - Ron DeSantis, Tim Scott, Doug Burnum - ili ju potpuno ukinuli - Vivek Ramaswami.

Na pitanje moderatora debate - iskusnih novinara televizijskog kanala Fox News Breta Baiera and Marthe MacCallum - o klimatskim promjenama i stavovima kandidata o ljudskom utjecaju na te promjene, odgovori su većinom bili očekivani i već ranije izrečeni na raznim skupovima: klimatske promjene se događaju, ali ne zbog ljudskog utjecaja, ili barem uglavnom ne zbog toga. Izuzetak je bio Vivek Ramaswami koji je ustvrdio da je sve što se govori o klimatskim promjenama - čista obmana i prijevara.

Vivek Ramaswami je mnoge komentatore u medijima svojim istupima naveo da ga usporede s Donaldom Trumpom - i nazovu "mali Trump" - zbog neumjerenih osobnih napada s uvredama na druge kandidate i ekstremnim stavovima. Vrijedi spomenuti da je jedinu ženu među kandidatima, Nikki Haley, uporno oslovljavao imenom, dok je muške kandidate oslovljavao prezimenom ili titulom.

I, na koncu, u drugom satu debate, moderator je konačno otvorio pitanje o - kako je to nazvao - "slonu koji nije u ovoj prostoriji," Donaldu Trumpu, pitanjem koji kandidati bi ga podržali ako bude izabran kao stranački kandidat. Četvorica su brzo podigla ruke, troje sporije od kojih je jedan - Chris Christie - kasnije tvrdio da je ustvari prijekorno mahao prstom. Samo jedan od kandidata - Asa Hutchinson - nije podigao ruku, ponovivši da ne bi podržao Trumpa.

XS
SM
MD
LG