Linkovi

Trumpovi saradnici predali se u Georgiji


Arhiv - John Eastman
Arhiv - John Eastman

Neki od optuženih u slučaju koji je u Georgiji pokrenut protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 osoba zbog pokušaja da promijene rezultat izbora 2020. godine predali su se u utorak u zatvoru u Atlanti, prenijela je agencija Reuters.

Trumpov bivši advokat John Eastman i republikanski izborni posmatrač Scott Halll predali su se u kancelariji okružnog šerifa, dva dana prije nego što bi Trump trebalo da se preda po četvrtoj krivičnoj optužnici ove godine.

Trump, trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke, kritikovao je sve optužnice kao politički motivisane i nastavlja da lažno tvrdi da je izgubio od Joea Bidena zbog izborne krađe.

Eastman je u saopštenju naveo da će da se preda, dan nakon što je pristao da plati kauciju od 100.000 dolara.

"Došao sam da se predam po optužnici koja nikada nije trebalo da bude podignuta", poručio je Istmen.

Hall, izborni posmatrač u okrugu Fulton u Georgiji, u utorak je priveden u kancelariji šerifa, ali još nije pušten na slobodu. Prethodno je pristao na kauciju od 10.000 dolara, a dogovor obuhvata i obavezno prijavljivanje vlastima svakih 30 dana uoči početka suđenja.

Trump je u ponedeljak pristao da plati kauciju od 200.000 dolara, a prihvatio je i uslove prema kojima mu je zabranjeno da prijeti drugim optuženima ili svjedocima u slučaju u Georgiji.

U optužnici koja sadrži 41. tačku, podignutoj prošle nedjelje, Trump i još 18 osoba optuženi su za reketiranje i druga krivična djela zbog napora da ponište Trumpov poraz u Georgiji 2020. godine.

Tužioci traže da suđenje počne u martu, ali bi zbog broja optuženih i složenosti slučaja to moglo da bude odloženo.

Protiv Trumpa su podignute još tri optužnice - u Washingtonu također za pokušaje da poništi rezultat izbora, na Floridi zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata kada je napustio položaj predsjednika i u New Yorku zbog falsifikovanja poslovne dokumentacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG