Linkovi

Zašto je republikancima u trci za predsjednika važan vašar u Iowi?


Vašar u Iowi
Vašar u Iowi

Više od milion ljudi posjećuje svake godine vašar u Iowi, koji traje 11 dana u augustu.

Rick Stewart iz Iowe ove godine nije došao samo zbog živine, da proba neku novu hranu, ili da vidi kravu napravljenu od putera. Došao je da obavi građansku dužnost.

"Imamo šansu da tu sretnemo sve kandiate za predsjednika", kaže on za Glas Amerike. "A ja osjećam da je to moja lična obaveza kao stanovnika Iowe, da odradim domaći zadatak, jer se ostatak zemlje oslanja na to da mi izaberemo pametno na kokusima u januaru - i ja to shvaram vrlo ozbiljno."

Samo nekoliko nedjelja pred prvu debaru unutar Republikanske stranke, kandidati su došli na vašar u Iowi da se sretnu sa biračima.

Iowa je država koja će prva glasati o tome ko treba da bude republikanski kandidat 2024. Kandidat demorkata biće vjerovatno aktuelni predsjednik Joe Biden, pošto su mu stranački protivkandidati samo formalni.

"Da budem iskrena, podržavam Trumpa. Ali, želim da čujem i ostale", kaže Celia Criswell, gledateljka političke debate koju organizuje list Des Moines Register.

Takve debate su prilika za kandidate poput gradonačelnika Miamija Francisa Suareza ili biznismena Perryja Johnsona - koji su daleko iza Trumpa u anketama - da se predstave biračima.

Trump je Iowu posjećivao rjeđe od ostalih, i mimo vašara.

"Želio bih da pobijedi i završi što je započeo", kaže Robert Hand koji je na vašar došao iz New Jerseyja kako bi osjetio političku atmosferu. On i dalje podržava Trumpa, uprkos pravnim problemima bivšeg predsjednika.
Terri Rumpf iz Indiane kaže da mu se jako dopadalo to što je Trump uradio za četiri godine mandata. Ali, sada mu traži alternativu.
"Ako dođemo do generalnih izbora, poređenje sa Bidenom u smislu godina, nije dobro. Plus, nosi sa sobom teret. Ne želim da imamo nerede na ulicama još četiri godine."
Rick Stewart smatra da republikanci imaju jak tim i ističe da se nada da neće ponovo gledati duel Trump-Biden.

Tim Hagle, profesor političkih nauka sa Univerziteta u Iowi, kaže da Stewartovo o glediše dijele mnogi republikanski glasači, ali i dalje u nedovoljnom broju da poremete redoslijed kandidata.

On ističe da je za kandidate koji žele da pobijede Trumpa u unutarstranačkoj trci, kao što je Ron DeSantis, važno da dobro prođu u Iowi

"DeSantis mora da ostvari dobar rezultat u Iowi, ili da bude makar da ima jako drugo mjesto, kako bi uspješno išao naprijed. Ako Trump pobijedi, pogotovo sa velikom prednošću u Iowi, onda se može pretpostaviti da će dobiti i nomimaciju".

Rick Stewart zaključuje da svaki republikanski kandidat može da pobijedi Bidena.

"Ali, neću da se opredjeljujem dok ih sve ne vidim", kaže on.

Vašar u Iowi traje do 20. avgusta. Prva republikanska debata biće održana 23. avgusta u Milwaukeeu, Wisconsin, a prvo glasanje na kokusima u Iowi biće 15. januara.

XS
SM
MD
LG