Linkovi

Rudy Giuliani se predao u Georgiji, plaća kauciju od 150.000 dolara


Rudy Giuliani sa novinarima u New Yorku prije odlaska u Georgiju. (Foto: AP/Seth Wenig)
Rudy Giuliani sa novinarima u New Yorku prije odlaska u Georgiju. (Foto: AP/Seth Wenig)

Rudy Giuliani, koji je bio lični advokat Donalda Trumpa, krenuo je u Georgiju kako bi se suočio sa krivičnim optužbama da je namjeravao da promijeni rezultate izbora 2020. koje je bivši predsjednik izgubio.

Rudy Giuliani, koji je bio lični advokat Donalda Trumpa, u srijedu se predao u zatvoru u Georgiji, po optužbi da je sa bivšim predsjednikom i još 17 osoba nelegalno pokušavao da promijeni rezultate izbora 2020. u toj američkoj državi, koje je Trump izgubio.

Giulianiju je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svedoke u slučaju, prenosi agencija Reuters. pozivajući se na sudska dokumenta.

Sedmero iz optužnice protiv Trumpa, koju je podnijela tužiteljica okruga Fulton Fani Willis, već su se predali u zatvoru okruga Fulton u Atlanti, navodi se u dokumentima okruga.

Prije polaska, Giuliani je u New Yorku negirao navode iz optužnice.

"Idem u Georgiju i jako se dobro osjećam, pošto znam da branim prava svih Amerikanaca", rekao je Giuliani, nekadašnji federalni tužilac i bivši gradonačelnik New Yorka.

Trump, koji vodi u trci za predsjedničku nominaciju republikanaca 2024, naveo je da će se predati u u četvrtak, kako bi se suočio sa optužbama.

Ostalih 13 saoptuženih čija se imena navode u optužnici iz Georgije imaju vremena do petka da se predaju. Trump je za optužnicu rekao da je politički motivisana i nastavio da tvrdi da su izbori 2020. pokradeni i da je bilo krađe glasova kako bi pobeijdio Joe Biden.

Optužnica iz Georgije tereti Giulianija da je davao mnoge neistinite izjave o krađi na izborima, i to zvaničnicima u drugim saveznim državama, kao što su Arizona i Pennsylvania, u pokušaju da ih ubijedi da odobre da se zamijene elektori u zvaničnoj verifikaciji izbornih rezultata, kako bi Trump ostao na vlasti.

U utorak su se predali Trumpov bivši advokat John Eastamn i republikanski kontrolor izbora Scott Hall. Dvoje saoptuženih, bivši lideri Republikanske partije u Georgiji Cathy i Latham i David Shafer su se predali tokom noći, pokazuju podaci iz zatvora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG