Linkovi

Kako djeluju sankcije uvedene Rusiji


Sjedište ruske centralne banke u Moskvi.
Sjedište ruske centralne banke u Moskvi.

SAD, Velika Britanija, EU, Kanada najavile su nove sankcije Rusiji u subotu, među kojima je i oštra mjera isključivanja Moskve iz međunarodnog sistema za platni promet SWIFT. Za sada je na snazi još nekoliko sankcija.

Isključivanje iz SWIFT-a

Ova mjera se smatra jednom od najoštrijih i Zapad je dugo oklijevao da je uvede. Praktično znači da ruske banke neće moći preko tog sistema da obavljaju transakcije, što će pogoditi ruski uvoz i izvoz jer će biti znatno skuplji.

Isključivanje iz SWIFT-a će stupiti na snagu u narednim danima, saopštile su zapadne zemlje koje su uvele sankcije.

SWIFT trenutno koristi više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja.

Sanckije bankama i firmama

Imovina većine ruskih banaka biće blokriana u SAD i Britaniji, saopštile su dvije zemlje. Novim sankcijama, između ostalih, obuhvaćene su Sberbanka, VTB i VTBR. MM banke, koje su među najvećima u Rusiji.

Washington je također ruskim bankama VTB, Otkriti, Novikombank i Sovkombank zamrznuo svu imovinu u SAD i zabranio da posluju sa Amerikancima.

Sanckijama EU pogođeno je oko 70 posto ruskog bankarskog tržišta, ali i državne firme - uključujući i one iz sektora odbrane.

Ruske banke su integrisane u međunarodni finasijski sistem i sankcije će se osjetiti i van Rusije.

Zabrana trgovine na tržištu kapitala

Paket sanckija EU onemogućiće ruskoj vladi da pristupi evropskom tržištu kapitala i finansijskim tržištima, a evropskim investitorima je zabranjeno da trguju ruskim državnim obveznicama.

Amerikancima je već zabranjena trgovina ruskim državnim obveznicama, a od 1. marta neće moći njima da trguju ni posredno. Američke sankcije iz 2015. su već onemogućile mnogim investitorima da trguju ruskim obveznicama, a sankcijama iz 2021. američki predsjednik Joe Biden zabranio je investitorima iz SAD da kupuju nove ruske obveznice, usljed optužbi da se Moskva miješala u izbore.

Pojedinci

SAD, EU i Britanija su već zamrzle imovinu i uvele zabrane putovanja određenim pojedincima iz Rusije.

Britanija je napravila listu od 100 ljudi i entiteta, među ojima su i Jelena Georgijeva, direktorica borda banke Novikombank, potpredsjednik banke VTB Denis Bortnikov, bivši Putinov zet Kiril Šamalov i drugi. Britanija je ograničila i sumu novca koju Rusi mogu da drže u engleskim bankama na oko 66.000 dolara.

SAD su novim sankcijama pogodile i Sergeja Ivanova, direktora državne firme za rudaranje dijamanata, Andreja Patruševa koji je bio na čelu Gasproma, Ivana Sečina, zamjenika direktora Rosnjefta.

Biden je najavio da će razmotriti i da sankcije uvedu Putinu lično, na šta je Moskva ranije odgovorila da Putinu ne bi naštetile, ali da bi bile politički destruktivne.

Energetski sektor

SAD i EU su već uvele sankcije kompanijama u ruskom energetskom i odbrambenom sektoru, a tu su kompanije poput Gasproma, Gaspromnjefta, Lukoila, Rosnjefta. Sankcije su usmjerene na uvoz i izvoz.

Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, također je na ledu pošto su njemačke vlasti obustavile projekat nakon invazije na Ukrajinu.

SAD su uvele sancije i kompaniji koja je zadužena za izgradnju Sjevernog toka 2.

Tehnologija

Američki Sekretarijat za trgovinu uveo je mjeru kontrole uvoza, koja će Rusiji otežati pristup kompjuterima, telekomunikacionoj i informacionoj opremi, laserima, senzorima i drugih komponentama koje koristi za svoju vojsku.

Slične mjere uvođene su i tokom Hladnog rata, kako bi se spriječio tehnološki razvoj Sovjetskog saveza. EU je najavila da će uvesti mjere koje pogađaju ruski tehnološki sektor.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG