Linkovi

Zapad blokira Rusiji pristup međunarodnom bankarskom sistemu SWIFT


REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Sjedinjene Države, Britanija, EU i Kanada odlučile su da blokiraju Rusiji pristup međunarodnom bankarskom sistemu SWIFT, u okviru nove runde sankcija Moskvi, koja nastavlja invaziju na Ukrajinu.

SWIFT, ili Društvo za svjetske finansijske telekommunikacije banaka je sigurna mreža za poruke koja omogućava brze transakcije između različitih zemalja, i zato je ključni mehanizam u međunarodnoj trgovini.

SWIFT povezuje hiljade finansijskih institucija širom svijeta. Restriktivne mjere pogodiće i sposobnonst ruske centralne banke da podrži vrijednost rublje.

"Želimo da se postaramo da izvjestan broj ruskih banaka bude uklonjen iz sistema SWIFT", saopštila je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Ona je dodala da će isključenje iz sistema spriječiti te banke da vrše većinu finansijskih transakcija širom svijeta, čime će se u suštini blokirati ruski izvoz i uvoz.

"U konačnici, radićemo da zabranimo ruskim oligarsima da koriste svoja finasijska sredstva na našim tržištima", rekla je.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije raspravljaće o paketu sankcija na virutelnom sastanku u nedjelju uveče, što je četvrti put da se sastaju ove nedjelje.

A dok SAD i Evropa uvode nove sankcije ruskim bankama i tehnološkim kompanijama, barovi i prodavnice alkohola širom Amerike i Kanade pronašli su novi način da kazne Rusiju zbog invazije Ukrajine - povlače rusku votku sa rafova i umjesto nje promovišu ukrajinske brendove, prenosi AP.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG