Linkovi

Biden: Potpuno stojim iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana


President Joe Biden speaks about Afghanistan from the East Room of the White House, Monday, Aug. 16, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Joe Biden speaks about Afghanistan from the East Room of the White House, Monday, Aug. 16, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

"Stojim u potpunosti iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana", rekao je predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji u ponedeljak uvečer. Dodaje da je "uvijek obećavao američkom narodu da ću biti iskren sa vama", ali priznaje da se situacija sa napretkom talibana "odvijala brže nego što smo očekivali".

Predsjednik Biden je govorio o svojoj odluci povlačenja i trenutnoj situaciji u Afghanistanu, rekavši da se ne kaje zbog svoje odluke o okončanju rata u Afganistanu, i naglasivši da ostanak u Afganistanu nije ono što američki narod želi niti je to u americkom interesu.

Biden je podsjetio da američka misija nije nikada bila izgradnja nacije, već borba protiv terorizma, a na protiv pobunjenika. "Čvrsto stojim iza svoje odluke.", kazao je predsjednik BIden i potom dodao: "Imao sam izbor da provedem prethodno postignuti sporazum o povlačenju ili da se nastavimo boriti protiv Talibana.

"Nema garancije da bi naša vojna pristnost na terenu dovela do ikakve razlike ni za 5 ili 10 godina", rekao je Biden.

On je rekao da je pozvao afganistanske lidere da krenu putem diplomacije, što su oni odbili. Biden je rekao da neće ponoviti greške iz prošlosti. On je rekao da će Sjedinjene države predvoditi sa diplomacijom, humanitarnom pomoći, da će dizati svoj glas za ljudska prava za afganistanski narod, osobito žene, potvrdivši da ljudska prava moraju biti u centru diplomatskih napora.


Biden je rekao da trenutno 6 hiljada američkih vojnika osigurava kontinuiranu evakuaciju osoblja ambasade i Afganistanaca koji su u opasnosti iz Kabula. On je rekao da je Ambasada zatvorena na bezbjedan način i dodao da će se u narednim danima iz Kabula evakuirati na hiljade američkih državljana i afganistanskih saveznika.

On je rekao da evakuacija nije mogla biti izvedena ranije, djelimično zbog toga jer mnogi Afganistanci nisu htjeli izaći iz zemlje, imajući i dalje nadu u svoju zemlju. Naša trenutna misija je što je brže moguće izvući naše državljane i saveznike, rekao je Biden.

„Amerikanci ne mogu i ne treba da umiru i da se bore u ratu u kojem Afganistanci nisu spremni da se bore sami za sebe“, kazao je Biden.

"Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi – više nego mnoge članice NATO- dali smo im svako oružje koje smo mogli, pružali smo im podršku iz vazduha, isplaćivali njihove zarade. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu", rekao je Biden.

Brzina kolapsa afganistanske vlade i nastali haos predstavljali su najozbiljniji test za Bidena kao vrhovnog komandanta, a on je izložen sve većim kritikama republikanaca.

Biden je vodio kampanju kao iskusan političar za međunarodne odnose i mjesecima je umanjivao šanse za uspon Talibana, tvrdeći da su Amerikanci svih političkih uvjerenja umorni od 20-godišnjeg rata, sukoba koji je pokazao ograničenja novca i vojne moći demokratija zapadnog stila u društvu koje nije voljno da ga prihvati.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG