Linkovi

Zvaničnici SAD o "tragičnom" padu Afganistana u ruke Talibana


Talibanski borci patroliraju Kandaharom na jugozapadu Afganistana, 15. august.
Talibanski borci patroliraju Kandaharom na jugozapadu Afganistana, 15. august.

Šef američke diplomatije Antony Blinken izjavio je da je "tragično" što su Talibani osvojili Afganistan i što je neminovan pad Kabula.

On je dodao da američki vojnici pokušavaju da sve Amerikance, uključujući i Afganistance koji su radili za SAD, evakuišu iz zemlje.

Blinken je izjavio da "bezbjednost američkog osoblja", od kojih su neki još u ambasadi u Kabulu, i afganistanskih saradnika - "najvažniji posao" za američke snage, i odbacio kritike da Washington nije bio spreman za ovako brzi kolaps afganistanskih snaga.

SAD će učiniti "sve što mogu, dok god mogu, da ih izvedu iz zemlje ukoliko to žele", izjavio je Blinken za program TV mreže CNN "Stanje nacije" (State of the Union).

Arhiv - Američki državni sekretar Antony Blinken
Arhiv - Američki državni sekretar Antony Blinken

"Ništa nismo tražili od Talibana", dodao je Blinken. "Rekli smo da, ukoliko se budu miješali u naše operacije ili rad našeg osoblja, dok obavljamo povlačenje, naš odgovor će biti brz i odlučan."

Jedan američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljive prirode situacije, izjavio je za Glas Amerike da je evakuacija američke ambasade u Kabulu "odavno u toku". Također je rekao da hiljade američkih vojnika stižu u Afganistan i definitivno kontrolišu područje oko ambasade kao i međunarodni aerodrom Hamid Karzai nadomak Kabula.

Visoki zvaničnik administracije izjavio je u nedjelju za Glas Amerike da predsjednik Joe Biden, koji je proteklih nekoliko dana proveo u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu izvan Washingtona, obaviješten o najnovijim dešavanjima.

Predsednik je razgovarao sa članovima svog tima za nacionalnu bezbjednost o situaciji u Afganistanu i da će nastaviti da prima izvještaje tokom dana", dodao je zvaničnik.

Biden je u subotu odobrio slanje dodatnih hiljadu vojnika u Kabul da zaštite američko osoblje i Afganistance koji su radili za SAD i pomognu u njihovoj evakuaciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG