Linkovi

SAD i evropske zemlje evakuišu osoblje ambasada u Kabulu


Vojni transportni helikopter USAF CH-46 Sea Knight nadlijeće Kabul, Afganistan, 15. augusta 2021.
Vojni transportni helikopter USAF CH-46 Sea Knight nadlijeće Kabul, Afganistan, 15. augusta 2021.

SAD i evropske zemlje evakuišu svoje ambasade u Kabulu dok su talibani ušli u predgrađe glavnog grada i, kako tvrde čekaju mirnu predaju vlasti. 

Američki zvaničnik je rekao da se američke diplomate vojnim helikopterima prebacuju na aerodrom u Kabulu, gdje će zadržati što je duže moguće s obzirom na bezbjednosne uslove, javlja AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije potvrdilo je da osoblje iz svoje ambasade prevozi na aerodrom. Navode da će biti evakuisano oko 50 italijanskih i 30 afganistanskih službenika sa članovima porodica.

Italijanski ministar odbrane rekao je da je 228 Afganistanaca i njihovih porodica već prebačeno u Italiju, nazivajući to "moralnom dužnošću" da zaštiti one koji su radili sa Italijom i koji će se suočiti sa odmazdom talibana.

Avion sa osobljem italijanske ambasade krenuće iz Kabula u nedjelju veče 15 augusta.

Njemačka šalje vojne transportne avione u Kabul kako bi evakuisli zaposlene u ponedjeljak 16. augusta. Evakuisat će i lokalno afganistansko osoblja koje radi za nemačku ambasadu.

Britanski mediji prenose da će ambasador Velike Britanije u Afganistanu biti prebačen avionom iz zemlje do ponedjeljka uveče 16. augusta zbog straha da bi talibani mogli uskoro da zauzmu aerodrom.

Prošle nedjelje je britansko ministarstvo odbrane reklo da je 600 britanskih vojnika raspoređno u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji oko 3.000 britanskih državljana i oko 2.000 Afganistanaca koji su sarađivali sa britanskim snagama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG