Linkovi

Odakle talibanima novac za ratovanje?


Talibani u osvojenom gradu Heratu, 13. august 2021.

Otkako se američka vojska povukla iz Afganistana, talibani su počeli da osvajaju teritoriju i preuzeli kontrolu nad oko polovinom glavnih gradova provincija.

Iako su pojedini zvaničnici i analitičari iznenađeni ovakvim uspjehom talibana, on se može objasniti milijardama dolara koje dobijaju sa različitih strana.

Obavještajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procjene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izvještaju UN, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapovanja. Obavještajne službe procjenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

Novac dolazi i iz prirodnih resursa u područjima koje talibani drže pod kontrolom, pa su prošle godine od rudarstva prikupili 464 miliona dolara.

Talibanski lideri dobijaju novac i od donatora, nevladinih organizacija i bogataša, navode UN.

Američki zvaničnici tvrde da talibani godinama dobijaju novac, oružje i obuku iz Rusije, a pojedini analitičari kažu da novac stiže i iz Pakistana i Irana.

Bez obzira na količinu sakupljenog novca, pitanje je da li bi talibani imali dovoljno da pod kontrolom drže cijeli Afganistan.

Prema podacima Svjetske banke iz 2018. godine, afganistanska vlada potrošila je 11 milijardi dolara, od čega je 80 posto novca stiglo kao strana pomoć.

Specijalni predstavnik SAD za Afganistan Zalmay Khalilzad​ rekao je da Amerika i dalje ima određenu prednost nad talibanima zbog novca koji dolazi kao strana pomoć.

Međutim, analitičar Bill Roggio​ iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije sumnja u to i kaže da talibani ne mare za stranu pomoć, već im je osnovni cilj da vladaju.

I drugi eksperti upozoravaju da, ako talibani na silu preuzmu Afganistan, neće imati problema sa novcem.

"Kao i ostale militantne grupe, i oni će dobiti pristup centralnoj banci, vladinim računima i prihodima od poreza", kaže Matthew Levitt​ iz Instituta za Bliski istok i dodaje da bi u tom slučaju "preživjeli gubitak strane pomoći".

XS
SM
MD
LG