Linkovi

Gutereš pozvao svijet da se ujedini protiv terorističke prijetnje u Afganistanu


The emblem of the United Nations is seen at its headquarters, as the General Assembly appointed Secretary-General Antonio Guterres for a second five-year term from January 1, 2022, in New York City
The emblem of the United Nations is seen at its headquarters, as the General Assembly appointed Secretary-General Antonio Guterres for a second five-year term from January 1, 2022, in New York City

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je međunarodnu zajednicu da se ujedini da "otkloni terorističku prijetnju" u Afganistanu gdje su u blic ofanzivi talibani preuzeli kontrolu.

"Međunarodna zajednica treba da se ujedini da osigura da Afganistan nikad ponovo ne bude iskorišten kao platforma ili utočište za terorističke organizacije", rekao je Gutereš na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN sazvanoj u ponedeljak zbog krize u Afganistanu.

On je takođe pozvao Savjet bezbjednosti i cijelu međunarodnu zajednicu da rade i djeluju zajedno i da upotrebe sva raspoloživa sredstva da otklone svjetsku terorističku prijetnju u Afganistanu i garantuju poštovanje osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Gutereš je takođe pozvao "talibane i sve strane da poštuju i štite međunarodno humanitarno pravo i prava i slobode svih ljudi" i rekao da je "posebno zabrinut zbog izvještaja o sve većim kršenjima ljudskih prava afganistanskih žena i djevojčica".

"Stižu nam zastrašujuće informacije o teškim kršenjima ljudskih prava u cijeloj zemlji", rekao je generalni sekretar iz sjedišta UN u New Yorku.

Savjet bezbjednosti je "pozvao su na hitan prekid nasilja u Afganistanu" i "obnovu sigurnosti, građanskog i ustavnog poretka", kao i hitne razgovore za rješavanje trenutne krize vlasti i pronalaženje rješenja "kroz proces u kome učestvovati Afganistanci “.

Savjet je - ne pominjući talibane - takođe pozvao sve strane da se pridržavaju međunarodnih normi i standarda o ljudskim pravima i "stave tačku na sve zloupotrebe i kršenja". Takođe je pozvao na hitan pristup UN -u i drugom humanitarnom osoblju u cilju pružanja pomoći milionima kojima je to potrebno.

Izjavu, koju su predložile Estonija i Norveška, odobrilo je svih 15 članova savjeta na hitnom sastanku o Afganistanu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG