Linkovi

Yellen u iznenadnoj posjeti Kijevu: Predstavljanje ekonomske pomoći


Američka ministarka finansija Janet Yellen govori tokom konferencije za novinare na finansijskoj konklavi G-20 na periferiji Bengalurua, Indija, 23. februara 2023.
Američka ministarka finansija Janet Yellen govori tokom konferencije za novinare na finansijskoj konklavi G-20 na periferiji Bengalurua, Indija, 23. februara 2023.

Američka ministrica financija Janet Yellen doputovala je u ponedjeljak u iznenadnu posjetu Kijevu kako bi potvrdila američku podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije i promovirala američku ekonomsku pomoć koja jača ukrajinske ratne napore.

Yellen se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim ključnim vladinim zvaničnicima samo nekoliko dana nakon godišnjice rata, ponovivši američka uvjeravanja koja je predsjednik Joe Biden dao prije nedelju dana u Kijevu.

"Amerika će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je Yellen, okružena vrećama pijeska u kabinetu ministara, ukrajinskom premijeru Denysu Shmyhalu.

Shmyhal je, govoreći preko prevodioca, rekao da su razgovarali o daljim američkim sankcijama Rusiji koje imaju za cilj slabljenje njene ekonomije i vojske i "konfiskaciju zamrznute ruske imovine i njihovo korištenje u korist oporavka Ukrajine".

Ali Yellen je rekla novinarima na telefonskom brifingu da još uvijek postoje značajne zakonske prepreke da se u potpunosti zaplijeni 300 milijardi dolara u imovini ruske centralne banke koja je zamrznuta sankcijama.

Yellen je također najavila transfer prvih 1,25 milijardi dolara iz najnovije tranše ekonomske i budžetske pomoći Washingtona od 9,9 milijardi dolara.

Na privatnom sastanku sa Zelenskim kasno poslijepodne, Ministarstvo finansija je saopštilo da ga je pohvalila "za njegovo vodstvo i odlučnost protiv ilegalnog i ničim izazvanog rata Rusije".

Ministarstvo je saopćilo da pozdravlja akcije Zelenskog na jačanju upravljanja i rješavanju korupcije - radnje koje su potrebne kako bi se osiguralo da se američka ekonomska pomoć troši odgovorno.

SIRENA ZA ZRAČNU UZBUNU PRI DOLASKU

Yellen-ina posjeta dolazi sedmicu nakon što je Biden organizirao nenajavljeni put u Kijev i obećao 500 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini i nove sankcije Rusiji objavljene nekoliko dana kasnije, uključujući efektivnu zabranu američkog uvoza ruskog aluminijuma.

Kao i Biden, Yellenino osoblje radilo je na tome da posjeta ostane tajna sve dok nije napustila Kijev, a u dnevnom medijskom obraćanju za ponedjeljak je samo pisalo da će se ona "sastati sa savjetnicima i osobljem".

Neposredno prije njenog dolaska u glavni grad oglasile su se sirene za vazdušni napad grada kao upozorenje na mogući napad, iako se često ispostavi da su to lažni alarmi.

Yellen je položila vijenac na spomen-zid za ukrajinske vojnike poginule u ratu, rekavši: "Iz prve ruke svjedočim razornom rezultatu Putinovog brutalnog rata."

Yellen se zaustavila da pregleda uništeni ruski tenk i pokretnu artiljeriju na gradskom trgu očišćenom od posjetitelja iz sigurnosnih razloga. Odbila je da odgovara na pitanja.

BUDŽETSKA PODRŠKA

Yellen je posjetila Kijev na povratku u Washington sa sastanka finansijskih lidera G20 u Bengaluruu u Indiji, gdje je pozvala kolege da pojačaju ekonomsku pomoć Ukrajini i insistirala da ministri G20 oštro osude rusku invaziju.

Od početka rata, Sjedinjene Države su Ukrajini dale više od 13 milijardi dolara za ekonomsku i budžetsku podršku, a najnovija isplata će to povećati na preko 14 milijardi dolara, uz dodatnih 8,65 milijardi dolara koji se očekuju do 30. septembra.

Najnovija sredstva dio su 45 milijardi dolara novih vojnih, ekonomskih i humanitarnih sredstava koje je Kongres odobrio u decembru kao dio širokog zakona o budžetu SAD-a.

Yellen je rekla da takva ekonomska podrška održava rad ukrajinske vlade i ključnih javnih službi, otvorene škole i isplaćivanje penzija, pružajući "temelju stabilnosti" koja podstiče ukrajinski otpor.

"Neprekidni vojni napori ne mogu uspjeti bez efikasne vlade kod kuće", rekla je Yellen u kijevskoj školi Obolon br. 168, gdje se plate nastavnika, administratora i pomoćnog osoblja nadoknađuju iz sredstava američke budžetske podrške.

"Održavanje efikasne vlade je neophodno za kapacitet Ukrajine da odgovori na ruske napade i druge vanredne situacije", dodala je Yellen.

Procjenjuje se da će Ukrajini ove godine trebati 40 do 57 milijardi dolara vanjskog finansiranja kako bi podržala svoju ekonomiju i pregovara o programu zajma od 15,5 milijardi dolara s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi djelimično popunila prazninu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG