Linkovi

Ukrajina nastavlja tražiti F-16, nakon što su SAD rekle da ”nije pravo vrijeme”


Poljska: Odbrambena NATO vježba
Poljska: Odbrambena NATO vježba

Ukrajina je u ponedjeljak nastavila sa nastojanjem da saveznici snabdiju ukrajinske snage borbenim avionima uprkos najnovijoj američkoj procjeni da u ovom trenutku ne bi bilo prikladno pružati svoje lovce F-16.

"Svaka rasprava o snabdijevanju Ukrajine novom, ključnom vrstom oružja počinjala je s 'ne' i završavala sa 'da'", napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Tviteru. “U prošloj godini otključali smo političke odluke o šest od sedam vrsta oružja koje mijenja igru. Jedini preostali su borbeni avioni.”

Kuleba je aludirao na ranije nevoljkost da Ukrajini pošalju tenkove i drugu vojnu pomoć koju su njeni partneri na kraju odlučili pružiti.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak u intervjuu za ABC News da po pitanju isporuke F-16 Ukrajini "za sada to isključuje".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je u nedjelju za NBC-jev “Meet the Press” da američki vojni komandanti vjeruju da su Ukrajini sada potrebni “tenkovi, i oklopni transporteri, borbena vozila pješadije, artiljerija i sistemi protuzračne odbrane na liniji fronta .”

"Ova faza se odnosi na kopnenu borbu i mogućnost da Ukrajinci imaju alate u rukama da vrate teritoriju koju Rusi okupiraju", rekao je Sullivan.

Također je rekao da saveznici Ukrajini obezbjeđuju rezervne dijelove za lovce MiG-29 i SU-27 iz sovjetske ere koje ukrajinski piloti koriste svaki dan.

Proširenje NATO-a

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da će se razgovori sa Švedskom i Finskom o njihovim kandidaturama za pridruživanje NATO-u nastaviti sljedećeg mjeseca.

Çavuşoğlu je na konferenciji za novinare rekao da je sastanak zakazan za 9. mart.

Turska je u januaru prekinula pregovore kao odgovor na demonstrante krajnje desnice koji su spalili Kuran ispred turske ambasade u Stockholmu.

Švedska i Finska su se prijavile za ulazak u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine. Sve postojeće članice NATO-a moraju odobriti njihove ponude.

Turska je izrazila prigovore na Švedsku, optužujući vladu da je previše popustljiva prema grupama koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

Çavuşoğlu je u ponedjeljak rekao da Švedska nije ispunila svoju stranu junskog sporazuma u kojem su se Švedska i Finska obavezale da će ukinuti ograničenja na prodaju oružja Turskoj i da će intenzivirati rad na zahtjevima Turske za izručenje osumnjičenih militanata.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom posjete Turskoj ranije ovog mjeseca da je "došlo vrijeme" da se ratifikuju i Švedska i Finska kao nove članice NATO-a. Samo Turska i Mađarska još nisu dale svoja odobrenja.

Stoltenberg je ukazao na "legitimne bezbednosne zabrinutosti Turske", dok je takođe rekao da su Švedska i Finska "napravile velike korake" ka ispunjavanju svojih obaveza prema sporazumu postignutom u Madridu prošle godine.

Šef NATO-a bi trebao posjetiti Finsku u utorak.

AP, AFP i Reuters dali su neke informacije za ovaj izvještaj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG