Linkovi

Većina članica G20 osudila rusku invaziju, Kina i Rusija protiv


Finansijski šefovi G20 na periferiji Bengalurua u Indiji 24. februara 2023.
Finansijski šefovi G20 na periferiji Bengalurua u Indiji 24. februara 2023.

Finansijski čelnici najvećih svjetskih ekonomija oštro su osudili Moskvu zbog invaziju protiv Ukrajine, a zajedničku izjavu skupa G20 su odbile potpisati jedino Kina i Rusija.

Indija, predsjedavajuća formata G20, bila je domaćin sastanka ministara finansija u gradu Bangalore. Oklijevala je na dnevni red staviti pitanje rata, ali zapadne zemlje su insistirale na tome i odbijale bilo kakav ishod koji ne bi uključivao osudu ruske invazije.

"Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji", navodi se u saopštenju.

"Bilo je i drugačijih stavova i različitih procjena situacije i sankcija", dodaje se u sažetku, što je referenca na mjere koje su uvele Sjedinjene Države, evropske i druge zemlje kako bi kaznile Rusiju za invaziju.

Takav ishod sličan je kraju sastanka G20 na Baliju u novembru prošle godine kad je Indonezija također objavila završni dokument u kojem su iznesene razlike.

G20, formiran kako bi se zemlje borile protiv ekonomskih kriza, sve teže postiže konsenzus među članicama.

Dva delegata rekla su Reutersu da Rusija i Kina ne žele da se platforma koristi za raspravu o političkim pitanjima.

Njemački ministar finansija Christian Lindner smatra da je "za žaljenje" što je Kina blokirala deklaraciju kojom se osuđuje ruski rat protiv Ukrajine.

Rusija optužila Zapad za destabilizaciju ministarskog sastanka G20

Ruske vlasti optužile su Zapad da je "destabilizovao" sastanak ministara finansija G20 održan u Indiji "ucjenom" da u zajedničkom saopštenju bude pomenuta Ukrajina, piše AFP.

Rusko Ministarstvo izrazilo je žaljenje što Zapad nastavlja da destabilizuje aktivnosti G20, koja okuplja glavne ekonomske sile sveta, i dodalo da ta grupa ima antiruske aktivnosti.

Prema navodima tog ministarstva, Sjedinjene Države, Evropska unija i Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) ugrozile su "donošenje kolektivne odluke" na sastanku u Indiji.

Te zemlje su pokušavale da nametnu "svoj diktat" putem "jasnih ucjena" tako da se njihovo tumačenje sukoba u Ukrajini pojavi u zajedničkom saopštenju ministarskog sastanka G20.

Rusko ministarstvo je optužilo Vašington i njegove saveznike da postavljaju "ultimatume" "mnogim delegacijama".

"G20 treba da ostane ekonomski forum, a ne da zadire u sferu bezbjednosti", dodalo je ministarstvo.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.

One imaju udio od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svjetske populacije.

XS
SM
MD
LG