Linkovi

SAD šalju novu pomoć Ukrajini vrijednu dvije milijarde dolara


Ukrajinski vojnik sprema se pucati artiljerijskim oružjem na ruske položaje u blizini Bakhmuta, Donjecka oblast, Ukrajina, srijeda, 15. februara 2023. (AP Photo/Roman Chop)
Ukrajinski vojnik sprema se pucati artiljerijskim oružjem na ruske položaje u blizini Bakhmuta, Donjecka oblast, Ukrajina, srijeda, 15. februara 2023. (AP Photo/Roman Chop)

Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Bijela kuća je u petak objavila da će Pentagon izdvojiti još dvije milijarde dolara vojne pomoći za odbranu Ukrajine od Rusije.

Paket uključuje dodatnu municiju za artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), topničku municiju kalibra 155 mm, municiju za laserski vođene raketne sisteme i sredstva za obuku, održavanje i održavanje opreme.

Predsjednik Joe Biden ponovio je svoje riječi da "Ukrajina nikada neće biti pobjeda Rusije".

"Diktator sklon obnovi carstva nikada neće izbrisati ljudsku ljubav prema slobodi. Brutalnost nikada neće slomiti volju slobodnih", dodao je Biden.

Državni sekretar Antony Blinken potvrdio je opredijeljenost SAD-a da podrži infrastrukturu Ukrajine.

Blinken je rekao da State Department u koordinaciji s Agencijom za međunarodni razvoj SAD-a i Ministarstvom finansija SAD-a nudi pomoć od 10 milijardi dolara, uključujući budžetsku podršku Ukrajini i dodatnu energetsku pomoć za podršku Ukrajincima koji pate od ruskih napada.

"Ova sredstva su ključna za Ukrajinu jer se brani od Rusije i osigurava da ukrajinska vlada može nastaviti ispunjavati ključne potrebe svojih građana, uključujući zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i hitne službe", rekao je visoki američki diplomata.

Američki State Department također je u petak obilježio prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu sankcioniranjem više od 60 najviših ruskih zvaničnika, te tri preduzeća koja vode program nuklearnog oružja u zemlji.

"Ostajemo posvećeni podršci narodu Ukrajine i udvostručujemo naše napore da promovišemo odgovornost za rat Kremlja", rekao je Blinken.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG