Linkovi

Oksfordski naučnici u trci s vremenom


Great Britain, Oxford, A scientist working on the team developing the ChAdOx1 vaccine candidate against COVID-19 pours fluids at the Clinical Biomanufacturing Facility (CBF) in Oxford
Great Britain, Oxford, A scientist working on the team developing the ChAdOx1 vaccine candidate against COVID-19 pours fluids at the Clinical Biomanufacturing Facility (CBF) in Oxford

Britanska vlada poručuje da bi milioni doza oksfordske vakcine protiv COVID-19 mogle biti spremne već u septembru, no naučnici upozoravaju da postoje rizici u dokazivanju uspješnosti vakcine jer broj slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji brzo opada te da bi se vakcine proizvedene u velikom broju na kraju mogle pokazati kao beskorisne, pišu svjetski mediji.

Screen grab taken from video issued by Britain's Oxford University, showing a person being injected as part of the first human trials in the UK to test a potential coronavirus vaccine, untaken by Oxford University in England, Thursday April 23, 2020…
Screen grab taken from video issued by Britain's Oxford University, showing a person being injected as part of the first human trials in the UK to test a potential coronavirus vaccine, untaken by Oxford University in England, Thursday April 23, 2020…

Vrijeme kao prepreka

Tim sa Univerziteta Oksford (Oxford) zadužen za razvoj vakcine protiv korona virusa smatra da će pad stope zaraze otežati dokazivanje uspješnosti vakcine, navodi Blumberg (Bloomberg) ističući da je dnevna stopa novih infekcija opala za gotovo dvije trećine otkako je 10. aprila dosegla vrhunac od gotovo 9.000.

To je utrka protiv nestajanja virusa i protiv vremena
profesor Adrian Hill


"Rekli smo ranije ove godine da postoji 80 odsto šanse da do septembra razvijemo učinkovitu vakcinu. Ali u ovom trenutku postoji 50 odsto šanse da uopšte ne dobijemo rezultat", kazao je direktor univerzitetskog Instituta Džener (Jenner) profesor Adrian Hil (Hill) za londonski Telegraf (The Telegraph).

Iako naučnici širom svijeta rade na čak 100 eksperimentalnih vakcina za COVID-19, postupak će vjerojatno trebati više vremena. Pronalazak vakcine i njena globalna distribucija bit će "masivan poduhvat poput slijetanja na Mjesec" i postoji mogućnost da bolest ostane, rekao je nedavno dr. Majkl Rajan (Michael Ryan), izvršni direktor za hitne programe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO).

Britanska vlada je, napominje Blumberg, odlučila da plati čak 100 miliona doza vakcina dodajući da će 30 miliona biti spremno do septembra.

Prve doze

Iako su naučnici sa Oksforda, koji rade na otkrivanju vakcine protiv korona virusa, upozorili na mogućnost neuspjeha, to nije odvratilo britanskog farmaceutskog giganta AstraZeneka (AstraZeneca) da uloži u proizvodnju vakcina koje bi stvorio oksfordski laboratorij, ističe Indipendent (The Independent).

AstraZeneka je najavila ugovor od 1,2 milijarde dolara (986 miliona funti) za proizvodnju 400 miliona doza vakcina. Izvršni direktor za lijekove u kompaniji, Paskal Soriot (Pascal) kazao je u nedjelju, 24. maja, da će Britanci biti među prvima koji će dobiti pristup vakcini.

"Da, od britanske vlade smo zapravo dobili naređenje da isporučimo 100 miliona doza, a one će otići britanskom narodu.

nema sumnje, od septembra ćemo britanskoj vladi započeti isporučivati ove doze vakcine
Pascal Soriot


No, prema njegovim riječima, dobivanje vakcine u septembru zavisi od dva faktora - prvo od toga da li lijek djeluje, a drugi da li u državi ima značajan udio stanovništva s COVID-19 kako bi se mogla utvrditi učinkovitost vakcine.

"U bizarnom smo položaju jer želimo da COVID-19 ostane, barem nakratko", kazao je profesor Adrian Hil, voditelj istraživanja s Oksforda čiji je tim započeo s razvojem vakcine u januaru, koristeći virus preuzet s čimpanzi.

Nakon početne faze testiranja na 160 zdravih volontera između 18 i 55 godina, ispitivanja će sada ući u drugu i treću fazu, koje uključuju povećanje ispitivanja na 10.260 ljudi i proširivanje dobnog raspona volontera na djecu i starije osobe, ističe Indipendent.

As Global Race for COVID Vaccine Continues; Experts say a “Changed” World Lies Ahead
As Global Race for COVID Vaccine Continues; Experts say a “Changed” World Lies Ahead

Globalna podjela rezultata

Iako su testiranja eksperimentalne vakcine koju su napravili naučnici s Oksforda u prvoj ili drugoj fazi, planovi za velike proizvodne kapacitete već su dovedeni u potencijalnu opasnost, jer će se proizvesti veliki broj vakcina uz rizik da budu beskorisne - ako ispitivanja pokažu da su neučinkovite, ukazuje britanski Telegraf (The Telegraph).

List naglašava da prema sporazumu koji je najavio ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab), Britanci ipak neće dobiti povlašteni pristup bilo kojim novim vakcinama protiv korona virusa koje su razvili britanski univerziteti. Dogovor sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom znači da je Britanija pristala sarađivati s još 20 država i globalnih organizacija, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, kako bi pronašli vakcinu i podijelili rezultate.

Do sporazuma je došlo 24 sata nakon što je Telegraf objavio da je ministar zdravstva Met Hankok (Matt Hancock) želio da Britanci prvi imaju koristi od vakcina koje su finansirali svojim porezima, napominje list.

Osnivač Majkrosofta (Microsoft) i filantrop Bil Gejts (Bill Gates) nedavno je uputio hitan apel svjetskim liderima da se ujedine i započnu planiranje načina na koji će se vakcina proizvoditi i distribuisati kako bi se izbjeglo potencijalno smrtonosno kašnjenje s daljnjim isporukama liječenja."

Nismo sigurni koje će vakcine biti najučinkovitije i za svaku je potrebna jedinstvena tehnologija da se napravi
Bill Gates

To znači da države sada moraju ulagati u razne vrste proizvodnih pogona, znajući da se neke nikada neće koristiti. U suprotnom, poručuje Gejts, izgubit će se mjeseci nakon što laboratorij razvije imunizaciju.

Poslije pronalaska održive vakcine, procjenjuje se da će biti potrebne milijarde doza - izazov koji će uključivati međunarodnu saradnju da bi se zadovoljila potražnja, ističe Telegraf dodajući da će za milion ili više doza vakcine koja je stvorena na Oksfordu proizvesti partneri u Britaniji, Evropi, Indiji i Kini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG