Linkovi

Australijski naučnici počeli testiranje vakcine protiv COVID-19 na ljudima


Potencijalnu vakcinu NVX-CoV2373 razvija američka biotehnnička kompanija Novavaks; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters/Athit Perawongmetha)
Potencijalnu vakcinu NVX-CoV2373 razvija američka biotehnnička kompanija Novavaks; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters/Athit Perawongmetha)

U Australiji je počelo testiranje moguće vakcine protiv COVID-19 na ljudima. U Melburnu i Brizbejnu u naučnim istraživanjima učestvuje ukupno 131 osoba - starosti između 18 i 59 godina.

Potencijalnu vakcinu NVX-CoV2373 razvija američka biotehnnička kompanija Novavaks (Novavax). Rad na vakcini počela je u januaru, kada je u Kini izbila epidemija COVID 19. Svrha vakcine je da izazove reakciju imunog sistema čovekovog tijela i stimuliše neutralizujuća antitijela.

Ukoliko djelotvornost vakcine bude potvrđena, istraživači se nadaju da će do u 2020. godini proizvesti sto miliona doza, a do kraja naredne - 1,5 milijardi.

“Vakcine su čudo koje građane štite od ozbiljnih bolesti”, navode istraživači.

Pol Grifin, stručnjak za zarazne bolesti, dio je tima koji razvija australijsku vakcinu. Nada se da će vakcina koja napada virus moći da se koristi u roku od nekoliko mjeseci.

“Tražimo vrstu i broj antitela. Vršimo laboratorijske eksperimente krvi da bismo našli način da neutralizujemo virus. Zatim kroz te pretrage krvi izvadimo neke stvari kod subjekata i uradimo mnogo laboratorijskih eksperimenata da pokažemo da to neutrališe virus. Farmaceutska kompanija je već počela proces proizvodnje - tako da se pravi veliki broj doza vakcine. Tako da, ukoliko dokažemo da je bezbjedna i efikasna, do kraja godine bismo mogli da imamo značajan broj dostupnih vakcina”, rekao je Grifin.

Australijske vlasti ukazuju da je to istraživanje značajan iskorak u globalnoj trci za otkrivanje vakcine protiv COVID-19. Kod nekih od učesnika istraživanja biće primijenjen placebo efekat – dok će drugi primiti pravu vakcinu.

Preliminarni rezultati istraživanja očekuju se u julu, a prvim opipljiivim rezultatima stručnjaci - kako kažu - nadaju se do kraja tekuće godine. Plan je da u drugoj probnoj fazi učestvuju hiljade dobrovoljaca iz nekoliko zemalja. I dalje postoji potreba za volonterima, a naučnici ističu da se u testiranjima ne upotrebljava živi koronavirus.

Kompanija Novavaks je od organizacije pod nazivom Koalicija za inovativni odgovor na pandemiju dobila 388 miliona dolara za istraživanje vakcine protiv koronavirusa.

Trenutno se u svijetu razvija više od 100 potencijalnih vakcina protiv COVID 19. Desetak istraživačkih grupa stiglo je do faze testiranja na ljudima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG