Linkovi

WHO: Vakcinacija protiv COVID19 ne prije 2021.


Testiranje eksperimentalne vakcine protiv Kovida 19 (Foto: Luca Sola / AFP)
Testiranje eksperimentalne vakcine protiv Kovida 19 (Foto: Luca Sola / AFP)

Istraživači postižu "dobar napredak" u razvoju vakcine protiv virusa COVID19, od kojih su pojedine u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja, ali se njihova upotreba ne može očekivati prije početka 2021. godine, rekao je u srijedu ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO radi na tome da obezbijedi pravednu isporuku vakcina, ali je u međuvremenu ključno da se suzbije širenje virusa, rekao je direktor programa za vanredne situacije Majk Rajan, dok dnevni broj novozaraženih dostiže gotovo rekordne nivoe širom svieta.j

"Postižemo dobar napredak", ocijenio je Rajan i podsjetio je da je nekoliko vakcina trenutno u trećoj fazi ispitivanja i da do sada ni jedna nije bila neuspješna, kada je riječ o bezbjednosti ili izazivanju imunog odgovora kod ispitanika.

"Realno je da vakcinacija neće početi prije prve polovine naredne godine," rekao je Rajan na jednom online skupu i dodao da Svjetska zdravstvena organizacija radi na tome da poboljša pristup potencijalnim vakcinama i da pomogne da se poveća proizvodni kapacitet.

"Vakcine nisu za bogate, ili siromašne, već za sve", poručio je Rajan.

Američki Fajzer i njemački BioNTech prethodno su saopštili da će američka vlada za 1,9 milijardi dolara kupiti 100 miliona doza vakcine tih kompanija, ako se dokaže da su bezbjedne i efikasne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG