Linkovi

Prikupljeno 7.4 milijarde eura za vakcinu protiv korona virusa


Socijalna distanca u njemačkom gradu Keln, 3. maj 2020,
Socijalna distanca u njemačkom gradu Keln, 3. maj 2020,

Na donatorskoj video-konferenciji, prikupljeno je 7.4 miljarde eura za rad na vakcini protiv kornavirusa.

Osim raznih država svijeta koje su ponudile svoje doprinose, milion dolara je dala i svjetska pop-zvijezda Madonna.

Od zemalja Zapadnog Balkana, ponudila se Srbija sa dva miliona i Hrvatska sa milion eura. Evropska komisija (EK) je dala 1.4 milijarde eura, a zemlje članice Evroske Unije su zajedno osigurale više od 4 milijarde eura.

Predsjednica Evropske Komisije Ursula Von der Leyen već je na početku najavila da cilja da prikupi 7.5 milijarde eura odnosno, 8 milijardi dolara.

Ona je na otvaranju naglasila da je realnost da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom dok ne pronađemo vakcinu.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

“Zbog toga moramo udružiti snage, novac i znanje kako bi smo pokrenuli rad na vakcini, dijagnostici i liječenju koronavirusa. Moramo ih pronaći, proizvesti i distribuirati u svaki ugao svijeta i osigurati da one budu dopstupne i pristupačne svima”, poručila je ona istakavši da će “maraton” prikupljanja sredstava da se nastavi.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel je istakao da su za borbu protiv virusa potrebni kako veliki umovi tako i snažna međunarodna saradnja.

„Možda se čini da je 7,5 milijardi mnogo, ali bi cijena našeg nepostupanja bila mnogo veća, i kada je riječ o životima i resursima”, upozorio je Michel dodavši da „obim našeg odgovora mora da odgovara obimu krize“.

Premijer Hvratske, koja predsjedava EU, podsjetio je prisutne da “prva svjetska zabilješka o karantinu datira iz 1377. iz hrvatskog grada Dubrovnika”.

“Nevjerovatno je da i danas, šest vijekova kasnije koristimo istu metodologiju da se borimo protiv COVID-19”, izjavio je Andrej Plenković.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo time što su svi zajedno “ujedinjeni u solidarnosti, u borbi protiv zajedničkog neprijatelja COVID-19“.

Ona je izlaganje završila rečenicom iz “Rata Zvijezda”: "Neka sila bude sa vama!".

Inače, ova inicijativa je odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i grupe zdravstvenih aktera za globalnu saradnju, radi ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog globalnog pristupa novim osnovnim zdravstvenim tehnologijama koronavirusa.

Donatori su pozvani da se nastave sa doprinosom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG