Linkovi

WHO: Više od milion žrtava COVID19 u Evropi od početka pandemije


ARHIVA - Građani Italije čekaju da prime vakcinu (Foto: Reuters)
ARHIVA - Građani Italije čekaju da prime vakcinu (Foto: Reuters)

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao da je broj žrtava COVID19 u Evropi premašio milion i da je situacija i dalje ozbiljna, sa oko 1,6 miliona novozaraženih svake nedjelje.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge je najnovijom izjavom želio da naglasi da Evropa mora i dalje da bude na oprezu i da poštuje mjere za suzbijanje koronavirusa, te da ubrza kampanju vakcinacije dok sojevi koronavirusa dovode do rekordnog rasta novozaraženih u pojednim zemljama, prenosi agencija AP.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, gotovo 3 miliona smrtnih slučajeva povezano je sa COVID19 širom svijeta - najteže su pogođene Sjeverna i Južna Amerika, a zatim Evropa. Najveći broj žrtava registrovan je u SAD, Brazilu i Meksiku - ukupno više od 1,1 milion.

Kluge je tokom posjete Grčkoj ipak ukazao na "rane nagovještaje da transmisija možda usporava u nekoliko evropskih zemalja" i naglasio da postoji "pad" zaraženih među starijim osobama.

Dodao je da je udio starijih od 80 godina, koji su bili priortet za imunizaciju, među smrtnim slučajevima od COVID19 pao na oko 30 odsto - što je najniži nivo od izbijanja pandemije.

U Britaniji se broj novih slučajeva i žrtava dramatično smanjio od januara, zbog uspješnog programa vakcinacije i produženog nacionalnog karantina koji se ukida u fazama.

Komentarišući zabrinutost u pogledu pojedinih vakcina, Kluge je rekao da je rizik od nastanka krvnih ugrušaka daleko veći kod ljudi koji su zaraženi COVID19 nego kod onih koji su primili vakcinu kompanije Astra Zeneca.

"Nesumnjivo je da je vakcina Astra Zeneke efikasna u smanjivanju hospitalizacija zbog COVID19 i u sprječavanju smrtnih slučajeva", istakao je Kliuge i dodao da WHO preporučuje njenu upotrebu za sve odrasle koji ispunjavaju uslove.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG