Linkovi

Johnson&Johnson vakcina na pauzi dok se ne završe istraživanja


FILE - A nurse draws from a vial of Johnson & Johnson coronavirus vaccine, in Los Angeles, California, March 25, 2021.
FILE - A nurse draws from a vial of Johnson & Johnson coronavirus vaccine, in Los Angeles, California, March 25, 2021.

Johnson&Johnson vakcina protiv COVID-a 19 neće biti korištena još neko vrijeme nakon što su američki zdravstveni savjetnici, u srijedu 14. aprila, Vladi rekli da im treba više dokaza kako bi istražili jesu li neobični krvni ugrušci povezani sa vakcinacijom, kao i koliki je potencijal rizik, prenosi Associated Press (AP).

Izvještaji su izuzetno rijetki, navodi AP, šest slučajeva od više od sedam miliona inokulacija jednom dozaom te vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Američka vlada je ove sedmice preporučila pauzu u cijepljenju Johnson&Johnson vakcinom, nedugo nakon što su evropski regulatori proglasili da su krvni ugrušci rijedak, ali mogući rizik kod cjepiva AstraZeneca vakcionom, napravljenom na sličan način, koja još nije odobrena za upotrebu u SAD-u.

Na hitnom sastanku, u srijedu savjetnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su da SAD neko vrijeme imaju dovoljno alternativa i da mogu bez ove vakcine, ali druge zemlje koje sa nestrpljenjem očekuju imunizaciju nemaju takvu mogućnost.

Članica odbora, dr. Grace Lee, ponovila je kako su važni podatci kako bi se bolje razumjela veličina rizika i je li on veći za neku određenu grupu ljudi.

"I dalje se osjećam kao da smo u utrci s vremenom i varijantama, ali moramo (krenuti naprijed) na najsigurniji mogući način", rekla je ona.

Šest slučajeva krvnih ugrušaka podiglo je alarm, jer je taj broj najmanje tri puta veći nego što su stručnjaci očekivali da vide čak i tipičnije ugruške u drenaži mozga, rekao je dr. Tom Shimabukuro.

"To se obično ne događa", ali slično je evropskim izvještajima o vakcini AstraZeneca.

Zabrinutost zbog ugrušaka, navodi AP, mogla bi potkopati povjerenje javnosti u vakcinu za koju su se mnogi nadali da će pomoći onima kojima je vakcinacija najnedostupnija - siromašnim zemljama ili mjestima poput skloništa za beskućnike u SAD-u.

Zdravstveni službenici preporučili su pauzu vakcinacije dijelom i kako bi bili sigurni da doktori znaju kako prepoznati i liječiti neobično stanje.

SAD su postavile intenzivne sisteme za praćenje sigurnosti cjepiva COVID-19, znajući da bi se rijetke nuspojave u studijama na hiljadama ljudi mogle pojaviti nakon što milioni prime vakcinu.

Zastoj za Johnson&Johnson vakcinu dolazi kada se broj smrtnih slučajeva od COVID-19 približio tri miliona ljudi, uključujući više od 560.000 umrlih u SAD-u, gdje se i dalje svakodnevno bilježe desetine hiljada novih infekcija i prosječno gotovo 1.000 smrtnih slučajeva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG